Romanya'dan NATO'nun hızlı konuşlandırılmasına yeşil ışık

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ulusal güvenliğe yönelik ciddi tehdit durumunda NATO Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin ülkede hızlı bir şekilde konuşlandırılmasına izin verdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 15:15
https://www.qha.com.tr/

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Çarşamba akşamı parlamentoya gönderdiği mektupta, ulusal güvenliğe yönelik ciddi tehditlerin oluşması durumunda NATO Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin Romanya topraklarında konuşlandırılmasına izin verdiğini bildirdi.

ROMANYA PARLAMENTOSU KONUYU GENEL KURULDA GÖRÜŞECEK

Iohannis’e göre bu karar sayesinde, ülkenin milli bağımsızlığı ve egemenliğini tehdit eden ani ve ciddi bir güvenlik krizi durumunda, krize hızlı bir şekilde tepki vermek ve krizin tırmanmasını önlemek amacıyla, NATO Romanya topraklarında müşterek operatif-taktik grupların çok hızlı bir şekilde konuşlandırılması hakkında bir karar alabilir. 

Cumhurbaşkanı ayrıca, bu gücün 72 saatlik bir zaman dilimi içinde hızlı bir şekilde konuşlandırılmasını veya ülke toprakları üzerinden geçişini sağlamak için önceden onay alınması gerektiğini kaydetti.

Romanya Parlamentosu, Cumhurbaşkanının kararını önümüzdeki haftalarda yapılacak Genel Kurulunda ele alınması bekleniyor.

ROMANYA SAVUNMA BAKANLIĞI RUS TEHDİDİNE KARŞI UYARIDA BULUNDU

Öte yandan Romanya Savunma Bakanı Gheorghita Vlad halk arasında bu tür bir hazırlıklılığın geliştirilmesi gerektiğini öne sürerek Rumen otoritelerini halkın potansiyel Rus tehditlerine karşı hazırlıklılığını artıracak yasa ve önlemler almaya davet etti. Vlad, Moskova'nın Ukrayna'da zafer kazanmasının daha fazla saldırganlığı teşvik edebileceği konusunda uyarıda bulundu.