Romanya Cumhurbaşkanı çekildi: Hollanda Başbakanı Rutte NATO'nun yeni lideri olacak

NATO Genel Sekreterliği için Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin karşısında yarışan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis adaylıktan çekildi. Rutte'nin göreve talip olan tek kişi olarak kalmasıyla NATO Genel Sekreteri olması neredeyse kesinleşti.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 18:32
https://www.qha.com.tr/

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) yeni Genel Sekreteri olarak seçilmesi, 20 Haziran tarihinde Romanya'nın kendisinin adaylığını desteklemeyi kabul etmesinin ardından kesinlik kazandı.

IOHANNİS ÇEKİLDİ

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de Genel Sekreter olmak için aday olmuştu. Bununla birlikte Romanya hükûmeti son olarak Rutte'ye desteğini açıkladı ve Iohannis adaylıktan çekildi. Iohannis’in kararı Bükreş’te gerçekleştirilen Yüksek Savunma Konseyi toplantısının ardından yapıldı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Iohannis, NATO Genel Sekreterliği adaylığından çekildiğini geçtiğimiz haftanın sonunda NATO müttefiklerini bildirdi." ifadelerine yer verildi.

NATO'nun kuruluşunun 75. yıl dönümü münasebetiyle 9-11 Temmuz tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Vaşington'da düzenlenecek olan zirve öncesinde Iohannis'in adaylıktan çekilmesiyle Rutte'nin askerî ittifakın başına geçmesi kesinleşmiş oldu.

ORBAN MUHALEFETİNİ KALDIRDI

Rutte, Hollanda’daki koalisyon hükûmetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023’te istifa etmiş ve yeni hükûmet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp aktif siyaseti bırakacağını açıklamıştı. Mevcut NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görevini bir dönem daha uzatmayacağı kesinleşince Rutte, NATO Genel Sekreterliği adaylığını açıklamıştı. Kısa süre içinde birçok ülkenin desteğini kazansa da Macaristan ve Romanya, Rutte’nin adaylığını desteklemiyordu.

Rutte'nin NATO Genel Sekreteri olarak atanması için, Ukrayna'yı desteklemek zorunda kalmak istemeyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın da desteğini alması gerekiyordu. Orban, geçen 18 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla, “Ukrayna'daki NATO faaliyetlerinde hiçbir Macar personelin yer almayacağı ve bunları desteklemek için hiçbir Macar fonunun kullanılmayacağı konusunda mutabık kaldık.” ifadeleriyle Rutte'ye desteğini paylaştı.