Putin Rus yetkililerden yaptırımlara rağmen uçak üretilmesini istiyor

Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya’daki şirketler, uçak üretimi yapamıyor. Bu duruma inandırıcı bahaneler bulamayan Rus yetkililer ise işgalci Putin tarafından azarlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2023 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2023 10:16
https://www.qha.com.tr/

Batı ülkelerinin, Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlar etkisini gösteriyor. Yaptırımlar çerçevesinde Rusya’ya birçok ürünün ihracatı yasaklandığı için ülkede birçok fabrika üretim yapamıyor. Birçok parça yurtdışından temin edildiği için üretimi durdurmak zorunda kalan alanlardan biri de sivil havacılık oldu. 

Bileşen eksikliği nedeniyle Rusya’da yeni uçaklar üretilemiyor ve mevcut uçaklar uluslararası standartlarına göre tamir edilemiyor. Rusya’da 2022 yılında hava taşımacılığıyla ilgili 130’dan fazla kaza meydana geldi. 2023 yılının ilk 10 gününde ise en ez 7 sivil uçak arıza yaptı.

Tüm bunlara rağman diktatör Putin yetkililerden uçak üretimi başlatmayı talep ediyor.

PUTİN'DEN "YAPTIRIMLAR BİZİ ETKİLEMİYOR" YALANI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birkaç gün önce düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında Batı ülkelerin uyguladığı yaptırımların Rusya’yı etkilemediğini ileri sürdü. Ancak aynı toplantıda Rus diktatör, havacılık şirketlerinin hala üretime geçmediği için Başbakan Yardımcısı Denis Manturov’u azarlayarak şu ifadeleri kullandı:

“Şirketler kimseyle sözleşme imzalamadı. Müdürler bana haber verdi. Neden aptala oyunuyorsunuz? Sözleşmeler ne zaman olacak? Bir ay içinde tüm işler halledilmeli. Hangi şartlarda yaşadığımızı anlamıyor muyuz? Bir ay içinde bu işleri bitirmenizi istiyorum. Elinizden geleni yapmaya çalışacağım değil tüm bunları bir ay içinde yapın” 

YAPTIRIMLAR GİT GİDE ETKİSİNİ GÖSTERİYOR

2022’de Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar ilk başta beklendiği gibi ülkenin ekonomisini yok etmedi. Ancak yaptırımlar, makine mühendisliği ile havacılık başta olmak üzere petrol, doğalgaz ile diğer ürünlerin ihracatına kadar birçok alanı olumsuz etkiledi.

Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattıktan sonra sadece birkaç ay içinde binden fazla yabancı şirket Rusya’dan çekildi.

Rusya ithalatının yaklaşık dörtte biri kaybetti. Bileşen eksikliği nedeniyle teknoloji alanlarındaki üretim yüzde 80 düştü.

Batı ülkeleri, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Bu nedenle zaman geçtikçe Rusya yaptırımların etkisini daha çok hissediyor.