"Putin'in son yorumları iyiye işaret ama şeytan ayrıntıda gizli"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun dış politika danışmanı Kostiantin Yeliseyev, Putin'in son yorumlarının iyi bir işaret olsa da "şeytanın ayrıntıda gizli" olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2017 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2017 17:53
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçı teröristlerin kontrolünde bulunan bölgeye Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün gönderilmesine sıcak baktığını açıklamasının ardından, Ukrayna tarafı gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını fakat Rusya'ya ait birliklerin barış gücüne dahil olmaması gerektiğini bildirdi.

158968

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun dış politika danışmanı Kostiantin Yeliseyev, Putin'in son yorumlarının iyi bir işaret fakat "şeytanın ayrıntıda gizli" olduğunu kaydetti. Yeliseyev konuyla ilgili olarak verdiği demeçte, "Şahsi görüşüme göre, BM barış gücünü ne kadar çabuk yerleştirebilirsek, Donbas'taki durumun siyasi çözümü ile ilgili olarak gerçek bir olumlu ilerleme hakkında konuşabiliriz. Rusya bu çatışmanın bir tarafı durumunda, bu yüzden Rusya gelecekte BM barış gücünün operasyonlarının bir parçası olmamalıdır. Ukrayna-Rusya sınırındaki kontrolsüz bölgeler de dahil olmak üzere Donbas'ın işgal altındaki tüm bölgelerine BM barış gücünün yerleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

2014 yılında Ukrayna güçleri ve Rusya destekli ayrılıkçı teröristler arasında başlayan çatışmalarda bugüne kadar 10 binden fazla insan yaşamını kaybetti. Sahadaki tüm kanıtlara rağmen Rusya tarafı inatla, çatışmaları kışkırttığını ve ayrılıkçı teröristlere mühimmat ve savaşçı sağladığını reddediyor. Almanya ve Fransa'nın tarafları barış süreci için ikna çabaları pek az mesafe kaydedebildi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 11 Eylül'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki rolü nedeniyle Rusya'ya Avrupa tarafından getirilen yaptırımların, uluslararası olarak kabul edilecek bir anlaşmanın imzalanması halinde kademeli şekilde kaldırılabileceğini söyledi.

Yeliseyev ise Minsk Anlaşması tam anlamıyla uygulanan dek yaptırımların sürmesi gerektiğini ifade etti. Alman politikacıların ihtiyatlı olması gerektiğini beyan eden Yeliseyev, "Bu nedenle tüm Alman politikacılardan, saldırgan ülkeyi teşvik ve motive edecek şekilde sorumsuz ifadeler kullanmamaları, spekülasyon yapmamaları ve uyanık olmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

159169

Diğer yandan Belarus ve Rusya arasında devam eden Batı-2017 tatbikatıyla ilgili olarak konuşan Yeliseyev, söz konusu tatbikatın bölgeyi istikrarsızlaştırabileceğini ve Moskova'nın "gelecekte olası saldırgan operasyonlar için" askeri birlik ve mühimmatlarını Ukrayna yakınlarında tutabileceği gerekçesiyle endişeli olduklarını ifade etti.