Rusya Ukrayna'ya karşı olarak 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn saldırı ve işgal girişiminde çok sayıda mühimmat ve teçhizatını kaybetti. Rusya'nın yayılmacı emellerle başlattığı savaşta SSCB döneminde kalan geniş askerî stoklarının tükenme aşamasına geldiği belirtilirken, kaybettiği mühimmat ve teçhizatın yerine yenilerinin bulmasının zor olacağı analizi yapılıyor.
Merkezi Vaşington'da bulunan önemli düşünce kuruluşlarından Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) tarafından yapılan söz konusu değerlendirme, uydu görüntülerinin Ukrayna'daki savaş boyunca depolama tesislerindeki Rus askeri araçlarının nasıl azaldığını gösteren raporların akabinde yayımlandı.
RUSYA'NIN ZIRHLI SAVAŞ ARACI STOĞU YÜZDE 32 AZALDI
3/ Russia will likely struggle to adequately supply its units with materiel in the long term without transferring the Russian economy to a wartime footing — a move that Russian President Vladimir Putin has sought to avoid thus far. https://t.co/wA6ALqveiH pic.twitter.com/N7YvVSsVNF
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) May 9, 2024Oksijen gazetesi tarafından gündeme getirilen habere göre, Rus askeri depolarını takip eden açık kaynak istihbarat hesabı "Jompy", 6 Mayıs tarihinde Rusya'nın zırhlı savaş aracı (ZMA) depolarının savaş öncesi seviyelere kıyasla neredeyse üçte bir oranında (yüzde 32) azaldığını, 2021'de 15 bin 152'den 10.389'a düştüğünü, yani 4 bin 763 kayıp yaşandığını duyurdu. Jompy, uydu görüntülerinin ayrıca Rusya'nın MT-LB çok amaçlı AFV'lerinin çoğunu depodan çektiğini, savaş öncesi 2 bin 527'ye kıyasla yalnızca 922'sinin kaldığını tespit ettiğini söyledi.
1/ Prewar AFV and tank count of Russian BTRZs (BTRZ stands for Armor Repair Plant) in collaboration with @HighMarsed. Before diving into the count, BTRZs aren't actual storage facilities, but factories where equipment previously in storage is set to be refurbished for service. pic.twitter.com/Rk3mLKHxSj
— Jompy (@Jonpy99) March 5, 2024Söz konusu rapor, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi öncesinde 637 olan BMD hava indirme amfibi paletli piyade savaş aracının (IFV) sadece 244 adet kaldığını gösterdi. Rakamlar ayrıca daha yeni model BTR-60'lar, 70'ler ve 80'ler gibi diğer araçların rezervlerinin azaldığını ortaya koydu ve hesap, Rusya'nın kalan MT-LB çok amaçlı, amfibi AFV'lerinden yalnızca bin ile 2 binini sahaya sürdüğünü söyledi.
TELAFİSİ YILLAR SÜREBİLİR
İngiliz Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) ise 12 Şubat 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya'nın yıllık 3 bin AFV'den fazla araç kaybını en az iki ya da üç yıl daha sürdürebileceğini söyledi. IISS, Moskova kuvvetlerinin geçen yıl 3.000'den fazla AFV'yi ve savaş boyunca yaklaşık 8 bin aracı kaybettiğini, bunun da Moskova'yı depodaki en az bin 180 ana muharebe tankını, yaklaşık 2 bin 470 IFV'yi ve zırhlı personel taşıyıcıyı yeniden harekete geçirmek zorunda bıraktığını açıklamıştı.
RUSYA TOPÇU SİSTEMLERİNİ DEPODAN ÇIKARDI
Açık kaynaklı bir diğer istihbarat hesabı "Marsed", uydu görüntülerinin Rusya'nın savaş sırasında topçu sistemlerinin yaklaşık yüzde 60'ını depolama üssünden çıkardığını öne sürdü. Ancak gönderiye, topçu sistemlerinin yarısının depolamadaki bozulma ve modern mühimmatla uyumlu olamayacak kadar eski olması nedeniyle muhtemelen kullanılamaz durumda olduğunu da eklendi.
1/ Russia has severely depleted one of their largest towed artillery storage bases. In updated images it is visible that they have removed about 60% of the stored guns and half of the remaining guns might be unusable. Data and IDs below.⬇️ pic.twitter.com/8LtpHQb2lr
— high_marsed (@HighMarsed) May 8, 2024ISW, Rusya'nın Sovyet döneminden kalma araç depolarındaki kayıpların tarafından telafi edilebilecek seviyelerden çok daha yüksek seviyelerde olduğunu kaydetti. Enstitü raporunda ayrıca, Putin'in şu ana kadar kaçınmaya çalıştığı "Rus ekonomisini savaş temeline oturtmadan Rusya'nın uzun vadede birliklerine yeterli malzeme tedarik etmekte zorlanacağını" da belirtti.