"Putin, Bayırbucak üzerinden algı yaratıyor"

Bozoğlan, "Rusya, DAİŞ bahanesiyle Bayırbucak'ı vuruyor. Halbuki Bayıbucak'ta DAİŞ'in gölgesi dahi yoktur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2015 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2015 14:39
https://www.qha.com.tr/

Suriye Türkmen Meclisi Genel Sekreteri Emin Bozoğlan, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ortadoğu'daki Türkmen Varlığı" Paneli'nde yaptığı konuşmada, Suriye'deki Türkmenlerin durumunu anlattı. Bozoğlan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilişkin, "Bayırbucak üzerinden Türkiye'nin bölgedeki gücünü kırmaya ve bunun için de bir algı yaratmaya çalışıyor" dedi.

Bozoğlan, atalarından kalan Bayırbucak'ı halen Beşşar Esad güçleri ve Rus uçaklarının saldırılarına karşı savunduklarını kaydetti. Mücadelelerini son ana kadar sürdüreceklerini ifade eden Bozoğlan, "Rusya'nın emrivaki yapıp, Türkmenleri bombalamasını anlayamıyoruz, hazmedemiyoruz. Türkmenler olarak bizler Rusya'nın düşmanı değiliz. Niçin bizi kendilerine düşman etmek için çabaladıklarını anlamıyoruz" diye konuştu.

Kimseye saldırmadıklarını, sadece doğdukları toprakları savunduklarını vurgulayan Bozoğlan, iddiaların aksine Bayırbucak'ta hiçbir DAEŞ üyesi bulunmadığını da kaydetti.

"Bölge ülkeleri bölünmüş Suriye'den yana"

"Putin, Bayırbucak üzerinden Türkiye'nin bölgedeki gücünü kırmaya ve bunun için de bir algı yaratmaya çalışıyor" diyen Bozoğlan, "Putin, 'Türkiye Bayırbucak'ta Türkmen olduğunu bize bildirmedi' diyor. Rusya büyük bir devlet. İstihbaratı, medyası var. Bunu bilmiyorsa yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduğu için Batı ülkeleri ve İran'ın hedefi haline geldiğini belirten Bozoğlan, bölgedeki ülkelerin bölünmüş Suriye'den yana olduğunu anlattı.

Rusya'nın PYD güçleriyle ilişkisini "Türkiye'yi daha fazla zora sokmak için girişilen bir manevra" olarak nitelendiren Bozoğlan, bölgede Türkmenler dışındaki etnik grupların, Suriye'nin bölünmesi için kullanıldığını söyledi.

Rusya'nın DAİŞ bahanesiyle Bayırbucak'ı vurduğunu dile getiren Bozoğlan, "Halbuki Bayıbucak'ta DAİŞ'in gölgesi dahi yoktur" dedi. 

"Türkiye'nin Ortadoğu'ya siyasi ve ticari olarak açılımı sorun olur"

Bozoğlan, Bayıbucak'ın da Türkmenlerin yaşadığı bir bölge olduğunu vurgulayarak çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölgenin stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti.

Bayırbucak bölgesinin Türkiye'nin sınırında yer aldığına dikkat çeken Bozoğlan, "Eğer burası Türkmenlerden koparılırsa Türkiye'nin Ortadoğu'ya siyasi ve ticari açılımı sorun olacak, bu bölge Türkiye'nin milli bir sorunu haline gelecek" dedi. 

30 Eylül'den itibaren Rusya’nın bu bölgeyi bombalamasıyla sıkıntıya girdiklerini ve bu bölgede hala 15 köyün Türkmenlerin elinde olduğunu ifade eden Bozoğlan, Batı'nın Esad'ı bir koz, Suriye'yi ise bir laboratuvar olarak kullandığını belirterek, "Rusya, DAİŞ bahanesiyle Bayırbucak'ı vuruyor. Halbuki Bayıbucak'ta DAİŞ'in gölgesi dahi yoktur. Amerika ve koalisyon ülkeleri 'DAİŞ'i vuruyorum' bahanesiyle, PYD’ye bir koridor açmak, burada hem Suriye'yi hem de Suriye'de oluşacak bir devleti daha zayıf bir hale getirmek ve İsrail'in daha huzurlu yaşaması için plan yapıyor" diye konuştu. 

Savaşta en çok Türkmenlerin mağdur olduğunu kaydederek Bozoğlan, çatışmaların Irak ve Suriye’deki Türkmenler ile Türkiye’nin kaderinin bir olduğunu gösterdiğini belirtti.