Birleşik Krallık ve Fransa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Ukrayna’da ateşkese yönelik müzakereleri kasıtlı olarak geciktirmekle suçladı.
ABD merkezli The Washington Post’un haberine göre, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lemmy ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Rusya'nın ABD'nin Ukrayna'da 30 günlük tam ve derhal yürürlüğe girecek bir ateşkes teklifini fiilen reddettiğini savundu.
"SENİ GÖRÜYORUZ VLADİMİR PUTİN"
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy, “Putin’in hâlâ oyalamaya, zaman kazanmaya çalıştığını düşünüyoruz.” diyerek tepki gösterdi. Lammy, Putin’in ateşkesi kabul etmek yerine Ukrayna’yı bombalamaya devam ettiğini belirterek, “Bu saldırılar sivilleri ve enerji altyapısını hedef alıyor. Seni görüyoruz Vladimir Putin. Ne yaptığını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ise, Ukrayna’nın üç hafta önce ateşkes teklifini kabul ettiğini hatırlatarak, artık Rusya’nın ABD’ye net bir yanıt vermesi gerektiğini söyleyerek, “Bu cevap ya 'evet' ya da 'hayır' olmalı. Sürekli tutum değiştirmek, enerji altyapısını vurmaya devam etmek ve savaş suçları işlemek, barıştan yana olmadığınızı gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca Barrot, Putin’in 160 bin kişiyi zorunlu askerlik hizmetine çağıran son kararının da Rusya’nın savaşı bitirmeye niyetli olmadığının açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.
İki bakan, Ukrayna’ya askeri destek sağlamayı sürdüreceklerini ifade ederek NATO üyeliği ihtimalinin gündemden düşmesiyle birlikte, Ukrayna’nın güvenliğinin en iyi garantisinin güçlü bir savunma kapasitesi oluşturmak olduğunun altını çizdi.
ABD’NİN ATEŞKES TEKLİFİ
11 Mart’ta Suudi Arabistan’da yapılan ABD-Ukrayna görüşmesinde, ABD tarafı Rusya ile tam kapsamlı bir ateşkes önerdi. Bu toplantıyı takip eden iki görüşme daha gerçekleşti ve her iki taraf ortak açıklamalar yayımladı. ABD tarafından önerilen saldırıların koşulsuz olarak durdurulması teklifine Ukrayna destek verdi. Ancak şu ana dek Rusya’dan resmî ve net bir cevap gelmedi.