Psaki: "İşgal devam ettiği sürece yaptırımlar geçerliliğini koruyacak"

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2015 08:37
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2015 08:37
https://www.qha.com.tr/

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Kırım Ukrayna’ya geri dönene kadar Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların geçerli kalacağını açıkladı.

Washington’un, sözde referandumun 1.yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın yarımadaya ilişkin yaklaşımının bir yıl içinde değişmediği belirtildi.

“Rusya’nın Kırım’ı ilhak etme teşebbüsünü kabul etmiyoruz ve Devlet Başkanı Putin’i, yarımadanın işgaline son vermeye çağırıyoruz” diyen Psaki, Kırım’da geçen yıl yapılan sahte referandumun Ukrayna Anayasası ve mevzuatına aykırı düzenlendiğini belirtti.

Psaki, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğini açıkladı.

Bunun yanı sıra Kırım’da insan hakları durumunun kötüye gittiğini kaydeden Psaki, yarımadada yaşayan Kırım Tatarları ve diğer ulusal azınlıkların baskılara uğradığını belirtti.

Putin, tüm dünyaya yalan söyledi

Jen Psaki,‘Rusya 1’ televizyon kanalı tarafından hazırlanan ve Putin'in Kırım'ı ele geçirme operasyonunun ayrıntılarını anlattığı "Kırım. Vatan Yolu" belgeselini de yorumlayarak Rusya yönetiminin, sadece Rus askerlerinin Kırım’da operasyon yaptığını kabul etmediğini, Rusya’nın daha sert adımlar atmaya hazır olduğunu itiraf ettiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çarpıcı açıklamalarını içeren "Kırım. Vatan Yolu" filminin, Putin’in, Kırım ilhakında Rus askerlerinin kullanılmadığına dair ifadelerinin yalan olduğunu gösterdiğini kaydeden Psaki, günümüzde aynı durumun Ukrayna’nın doğu bölgelerinde de söz konusu olduğunu belirterek, “Bir sene önce Devlet Başkanı Putin, tüm dünyaya, Kırım’a askeri müdahale yapmadığını söylemişti. Şimdi ise, Rus askeri istilasının olduğunu itiraf etti. Putin, bunu kendisi söyledi” şeklinde konuştu.

Daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın ilhakının birinci yılı nedeniyle Rusya’nın ‘Rusya 1’ televizyon kanalı tarafından hazırlanan "Kırım. Vatan Yolu" belgeselinde çarpıcı açıklamalarda bulundu ve Kırım'ı ele geçirme operasyonuyla şahsen ilgilendiğini ifade etti. Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun silahsızlandırılması için Rusya’nın Kırım’a gizlice deniz piyadeleri ve istihbarat teşkilatı görevlilerini gönderdiğini söyledi.