Poroşenko: "Baluh Ukrayna bayrağı yüzünden hapse atıldı"

Bayrak çekme töreninde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukraynalı siyasi tutuklu Vladimir Baluh'un cesur davranışını hatırlattı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2017 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2017 12:45
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın mutlaka Ukrayna egemenliğine döneceği ve yarımadanın üstünde Ukrayna bayrağının dalgalanacağını ifade etti.

QHA muhabirinin aktardığına göre, bugün, 23 Ağustos’ta Kiev’in Sofiyevskaya Meydanı’nda Milli Bayrak Gününü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen bayrak çekme töreninde konuşan Poroşenko, Ukraynalı siyasi tutuklu Vladimir Baluh’u hatırlatarak, “Baluh, neyi riske attığını biliyordu ve bilinçli olarak bu cesaretli adımı attı. Kırım’da evinin çatısına işgalcileri çok rahatsız eden Ukrayna bayrağını astı ve bu yüzden hapse atıldı” diye kaydetti.

Bilindiği gibi bugün Ukrayna’da Bayrak Günü’nü kutlanıyor.

158624

 

Ukrayna’nın ulusal bayrağı ilk olarak 1918 yılında kabul edilmiş, SSCB döneminde milliyetçilik simgesi olarak görülerek yasaklanmıştı.

Bugünkü bayrak ise 1992 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından yeniden kabul edilmişti.

Ukrayna’da Bayrak günü 2003 yılına dek sadece Kiev Belediyesi düzeyinde kutlanmaktaydı. Ancak eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma (1995- 2005) 23 Ağustos 2004 tarihinde Ukrayna devletinin tarihine saygı gösterilmesi amacıyla 23 Ağustos’u Ukrayna Bayrak Günü olarak ilan eden kararı imzalayınca Ukrayna Bayrak Günü ülke genelinde kutlanmaya başladı. Bayrakta üstteki mavi şerit gökyüzünü (barışı), alttaki sarı şerit ise buğday tarlalarını (refahı) ifade ediyor.