Polonya, Litvanya ve Letonya Belarus'a sınırını kapatacak mı?

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Belarus'a kaçan Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu askerlerinin Batı'ya geçme girişiminden kaynaklanan bir olayda Litvanya, Polonya ve Letonya'nın Belarus'a sınırı kapatacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2023 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2023 12:06
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin arasında yaşanan kriz yeni hareketlenmeler getirdi. Belarus'a kaçan binlerce Wagner askeri diğer ülkeler için tehdit oluşturuyor. 

Buna bağlı olarak Belarus'un sınırı komşusu olan Litvanya ve Polonya yeni bir tehditle karşı karşıya kalabilir. Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski konuyla ilgili olarak dün basın açıklaması yaptı. Bakan Kaminski, Wagner Grubu ile tehdit içeren bir olayda Letonya, Litvanya ve Polonya'nın Belarus'a sınırı kapatacağını duyurdu. Kaminski daha önce bu konuda Belarus'u uyardığını dile getirdi.

"WAGNER ASKERLERİ POLONYA'DA KRİZ YARATMAK İÇİN BELARUS'TA"

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ise Wagner askerlerinin Belarus'ta "eğlenmek" için orada olmadığını vurguladı. Kaczynski, "Öncelikle Polonya'ya yönelik olmak üzere çeşitli türden krizler yaratmak için oradalar " dedi.

Öte yandan Litvanya İçişleri Bakan Yardımcısı Arnoldas Abramavicius da, "Bir tür huzursuzluğa neden olmak için bazı mülteci grupları, düzensiz göçmenler naklediliyor olabilir" dedi.

"WAGNER ASKERLERİ POLONYA'YA SALDIRMAK İSTİYOR"

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 23 Temmuz 2023'te St. Petersburg'ta bir araya gelmişti. Lukaşenko, Rusya'nın kriz yaşadığı paralı asker şirketi Wagner'in Belarus'a kaçtığını anımsatarak, buradaki paralı askerlerin Polonya'ya saldırmak istediğini belirtti. Lukaşenko, "Wagner paralı askerleri bizi strese sokmaya başladılar. 'Haydi Varşova ve Rzeszów'a bir geziye çıkalım!' diyerek Batı'ya gitmek istiyorlar" dedi.