Polonya: Netanyahu, Auschwitz’in anma törenine katılması halinde tutuklanacak

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Wladyslaw Bartoszewski; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Polonya'daki Auschwitz toplama kampının kurtarılışının 80. yıl dönümü dolayısıyla 27 Ocak 2025 tarihinde gerçekleşecek törene katılması halinde Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) kararına bağlı kalacağını ve gereken tutuklama işleminin yargı makamlarınca gerçekleşeceğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2024 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2024 11:32
https://www.qha.com.tr/

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Wladyslaw Bartoszewski, Varşova yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) kararlarına saygı duyduğuna dikkat çekerek; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Polonya'daki Auschwitz toplama kampının kurtarılışının 80. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek olan törene katılması halinde tutuklanacağını duyurdu.

NETANYAHU TÖRENE KATILMAYACAK

Polonya gazetesi Rzeczpospolita'nın 20 Aralık 2024 tarihli haberine göre Netanyahu, UCM'nin çıkardığı bu emir uyarınca duyduğu endişe nedeniyle 27 Ocak 2025 tarihinde düzenlenecek olan törene katılmayacak.

UCM, Gazze Şeridi'nde işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı 21 Kasım 2024 tarihinde Başbakan Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

AUSCHWİTZ TOPLAMA KAMPI

Auschwitz toplama kampı kompleksi kendi türünde Nazi rejimi tarafından oluşturulan en büyük kamplardan biriydi. Kampların hepsinde zorunlu çalıştırılmak için getirilmiş ve hapsedilmiş esirler vardı.

Kamplar savaş öncesi Almanya-Polonya sınırında yer alan Yukarı Silesia yakınına, Krakow'un  batısına kuruldu. Yukarı Silesia bölgesi Polonya'nın işgal edilmesinin ardından 1939 yılında Nazi Almanyası'na katıldı. Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organı olan Schutzstaffel (SS) subayları, Polonya'daki Oswiecim şehrinin yakınına üç tane ana kamp kurdu. Bu kamplar: Mayıs 1940'ta Auschwitz I, 1942'nin başında Auschwitz II (Auschwitz-Birkenau) ve Ekim 1942'de Auschwitz III (Auschwitz-Monowitz) kamplarıdır.

Auschwitz kampları, Nazi rejiminin ve Polonya'daki Alman işgalci birliklerin gerçek düşmanlarının ve düşman olduğu düşünülen kişilerin hapsedilmesini amaçlıyordu. Ayrıca Nazi Almanyası'nın güvenliği için, SS subayları ve polis tarafından ölüm emri verilen küçük, hedef grupların fiziksel olarak ortadan kaldırılabileceği bir alan sağlıyordu. 1942'den 1944 yazının sonuna kadar Avrupa'da Almanya tarafından işgal edilmiş ya da Almanya'nın müttefiki olan hemen hemen bütün ülkelerden trenler, Auschwitz-Birkenau kampına Yahudi taşımaya devam etti.

7 Ekim 1944'te, Auschwitz-Birkenau'da Krematoryum IV'e götürülecek yüzlerce esir, öldürüleceklerini öğrendiğinde ayaklanma çıkardı. Ayaklanma sırasında, esirler 3 gardiyanı öldürdü ve krematoryumu ve yanındaki gaz odasını yaktı. Esirler, yakınlardaki silah fabrikasında zorla çalışan Yahudi kadınlar tarafından kampa kaçak olarak sokulan patlayıcıları kullandı. Almanlar ayaklanmayı bastırdı ve ayaklanmaya katılan esirlerin neredeyse hepsini öldürdü. Patlayıcıları kampa getiren Yahudi kadınlar ise, Ocak 1945'in başında herkesin gözü önünde asılarak idam edildi.

Auschwitz toplama kampında tutulanlar, 27 Ocak 1945'te serbest kalabildi. Auschwitz, yaklaşık 6 milyon insanın toplama kamplarında öldürüldüğü Yahudi soykırımı için simge niteliği taşıyor. Sadece Auschwitz kampında yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.