Polonya Başbakanı Tusk'tan Ukrayna'nın Zafer Planı'na ilişkin açıklama!

Ukrayna'nın Zafer Planı hakkında değerlendirmelerde bulunan Polonya Başbakanı Donald Tusk, planda yer alan bazı şeylerin ABD'de gerçekleşecek seçimden sonra değişebileceği açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 14:01
https://www.qha.com.tr/

Polonya Başbakanı Donald Tusk, 17 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen Avrupa Birliği Zirvesi'nde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Zafer Planı'nı Avrupalı liderlere sunmasının ardından açıklamada bulundu.

BAŞBAKAN TUSK, ÇOĞU ŞEYİN ABD SEÇİMLERİNDEN SONRA BELLİ OLACAĞINI BELİRTTİ

Başbakan Tusk; Ukrayna'nın Zafer Planı'nın AB liderleri tarafından farklı şekillerde değerlendirilmesinin beklenmedik bir durum olmadığını belirtti. Tusk, Zafer Planı'nın ilk maddesinin NATO'ya davet olması ve bu noktada AB üyelerinin "Kıyiv'in NATO üyeliği konusunda farklı tutumlara sahip olduğunu" kaydetti.

Tusk, Varşova'nın Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda 2005-2010 yılları arasında devlet başkanlığı yapmış olan Lech Kaczyński döneminden bu yana desteklendiğini vurguladı. Başbakan, desteğin hala devam ettiğini “Ve burada hiçbir şey değişmedi: bu konuda Ukrayna ile dayanışma içindeyiz." ifadeleriyle belirtti. 

Ayrıca Tusk, Zafer Planı'nın ne kadar gerçekçi olduğunu değerlendirmenin ise zor olduğunu çünkü bir çok şeyin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerinden sonra belli olacağını aktardı. Başbakan "Şu anda ABD seçimlerinin sonuçlarını bekliyoruz, bunu kimse saklamıyor. Zelenskıy'ın planında yer alan stratejilerin Amerika seçimlerinden sonra yeniden değerlendirileceğini beklemekte fayda var.”  açıklamasında bulundu.

ZAFER PLANI'NDA NATO VAR!

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 16 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Parlamentosu Genel Kuruluna Zafer Planı’nı sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Zafer Planı’nında ilk maddenin jeopolitik konusunu kapsadığını belirtmişti. Bu maddenin Ukrayna’nın NATO’ya davetini kapsadığını kaydeden Zelenskıy, bunun ortak devletlerin kararlılığının kanıtı olacağını ve müttefiklerin Ukrayna'yı güvenlik mimarisinde nasıl gördüklerini göstereceğini ifade etmişti. Zelenskıy, “Şu an yapılan üyelik daveti müttefiklerin kararlılığından başka bir şey gerektirmiyor.” demişti.

Cumhurbaşkanı, "Artık Ukrayna'yı NATO'ya davet etme gerçeği barış için gerçekten temel hâle gelebilir. NATO üyeliğinin bugünün değil geleceğin meselesi olduğunu anlıyoruz. Putin'in jeopolitik hesaplarının boşa gittiğini görmesi gerekiyor. Ruslar da çarlarının jeopolitik olarak dünyaya karşı kaybettiğini görmeli." şeklinde konuşmuştu.

ZELENSKIY, NATO ÜYELİĞİ DAVETİ ÇAĞRISINDA BULUNDU

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 17 Ekim 2024 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen Avrupa Birliği Zirvesi'nde Avrupalı liderlere Zafer Planı'nı sunmuştu. Zirvenin ardından basın açıklamasında bulunan Zelenskıy, Ukrayna'nın NATO'ya katılım daveti alması ve uluslararası desteğin sağlanması yönüne dikkat çekmişti.