Pentagon: Ukraynalı pilotlara verilecek F-16 eğitimi uzun süreli bir taahhüt

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ukraynalı pilotlara verilecek F-16 savaş uçağı eğitiminin uzun süreli bir taahhüt olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2023 09:57
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2023 09:57
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'nın ana karasına yönelik başlattığı işgal girişimi ve topyekun saldırılar bir yılı aşkın bir süredir devam ederken Ukrayna nisan ayında Rus işgalcilere karşı taarruz başlattı. Ukrayna'nın karşı saldırılarına destek veren ABD ve Avrupalı müttefikler F-16 tedariki ve silah eğitimi için sıraya girdi. 

UKRAYNALI PİLOTLARA VERİLECEK F-16 EĞİTİMİ ABD'DE NASIL ONAY ALDI?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder günlük basın toplantısında Ukraynalı pilotlara verilmesi beklenen F-16 uçak eğitimi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Ryder, ABD Başkanı Joe Biden'ın söz konusu uçak eğitimine onay vermesinin arka planına ışık tuttu. Ryder, Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun toplanmasının ardından birçok ülkenin ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'e Ukraynalı pilotalara F-16 eğitimi verilmesi için talepte bulunduğunu belirtti. Ryder, "O da konuyu dikkate aldı ve Ukrayna'nın orta ve uzun vadeli savunma ihtiyaçları bakımından bu talebi nasıl destekleyeceğimizi görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi politika sürecine soktu" dedi.

"UKRAYNALI PİLOTLARA VERİLECEK F-16 EĞİTİMİ KARŞI SALDIRI İÇİN DEĞİL"

Ardından konunun Ulusal Güvenlik Konseyine taşındığını ve oy birliğiyle destek verildiğini aktaran Ryder, G7 Zirvesi'nden önce eğitim konusunu Bakan Austin'in Biden'a ilettiğini söyledi. Ryder, sürecin bu şekilde başladığını dile getirerek, "Ukrayna'ya F-16 eğitimi ve uçakların verilmesi uzun vadeli bir taahhüttür, beklenen karşı saldırıyla ilgisi yok" ifadesini kullandı.