Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 79'uncu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda gerçekleştirdiği konuşmada Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerine değindi.
"SADECE MÜMKÜN DEĞİL, AYNI ZAMANDA ULAŞILABİLİR"
Paşinyan, daha önceki BM konuşmalarında kullanmış olduğu Azerbaycan ile barış sürecinin çıkmaza girdiği yönündeki ifadelerinin artık geçerli olmadığını kaydetti. Konuşmasında "Bugün Ermenistan ile Azerbaycan arasında barışın sadece mümkün değil, aynı zamanda ulaşılabilir olduğunu söylemek istiyorum." ifadelerine yer verdi.
Paşinyan; Azerbaycan ile 30 Ağustos 2024 tarihinde sınırların belirlenmesi hakkında imzalanan belgenin, her iki ülkenin toprak bütünlüğünün kabul edildiği ve Ermenistan'ın Azerbaycan'dan toprak talebi olmadığı anlamına geldiğini vurguladı.
ANLAŞMANIN YÜZDE SEKSENİ TAMAM
Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile barış anlaşması için görüşmelerinin devam ettiğini ve anlaşma metninin yüzde sekseninin üzerinde mutabık kalındığını belirtti. Paşinyan şu açıklamada bulundu:
Ermenistan ve Azerbaycan örneğinde, barış anlaşması taslağının mutabakata varılan maddelerinde karşılıklı toprak talebi olmadığı ve gelecekte de toprak talebinde bulunulmayacağı hükümleri var. Diplomatik ilişkilerin kurulması, maddelerin uygulanmasına nezaret edecek ortak bir komisyon kurulması, birbirinin iç işlerine karışmama, güç kullanmama, güç kullanımıyla tehdit etmeme gibi önemli hükümler bulunuyor.
Ayrıca Paşinyan, Ermenistan Anayasası'nda barış anlaşmasını engelleyecek bir hüküm olmadığını da savunarak Azerbaycan'a karşı herhangi bir toprak talepleri olmadığını belirtti. Ermenistan'ın "Barış Kavşağı" projesine de değinerek, bu projeyle Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki kara yolu, demir yolu ve diğer ulaşım imkanlarının açılmasının yanı sıra, Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye ve tüm bölge arasında ulaştırma, boru ve enerji iletim hatlarının geçişini sağlamanın amaçlandığını kaydetti.