Parlamento’dan Donbas’ın yeniden entegrasyonu yasasına destek

280 milletvekili, Rusya’nın saldırgan ülke olarak kabul edilmesi için oy kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2018 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2018 14:29
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu, bugün 18 Ocak tarihinde 7163 sayılı “Lugansk ve Donetsk Bölgelerinin Geçici Olarak İşgal Edilen Topraklarında Devlet Egemenliğinin Sağlamasıyla İlgili Devlet Politikasının Özellikleri Hakkında” başlıklı Donbas’ın yerinden entegrasyonuna dair yasa tasarısını ikinci okumada kabul etti.    Söz konusu yasa tasarısı 280 milletvekili tarafından desteklendi.

Tasarı ile ilgili tartışmalarda Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) yasa tasarısının başlığında yer alıp almaması tartışıldı ama bu teklif milletvekilleri tarafından desteklenmedi.   Bununla birlikte belgenin giriş kısmında Kırım ve Sivastopol’ün işgalinden söz ediliyor. İşgalin başlangıç tarihinin, Kırım’ın geçici işgalinin başladığı 20 Şubat 2014 tarihi olduğu ibaresi yer alıyor.

160221

Yasa tasarısı Parlamento’da 16 Ocak Salı günü ikinci okumada görüşülmeye başladı. Bu süre içinde milletvekilleri yasayla ilgili 600’dan fazla düzeltmeyi inceledi. Düzeltmelerin çoğu milletvekilleri tarafından desteklenmedi.    En çelişkili maddelerden biri, işgal edilen bölgelerden yük nakliyatı oldu. Buna göre bazı milletvekilleri, bunun teröristlerle ticaretin yenilenmesi anlamına geldiğini ileri sürüyor, ancak koalisyon maddenin benzer bir anlam taşımadığını iddia ediyor.   Söz konusu yasa tasarısına göre Rusya saldırgan ülke olarak tanımlandı.   Parlamento, Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve diğer askeri grupları Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rus saldırganlığını püskürtmek ve geçici olarak işgal edilen topraklarda devlet egemenliğini sağlamak için kullanma kararını da onaylıyor.

160220

Geçici olarak işgal edilen toprakların sınırlarını Ukrayna Savunma Bakanlığı belirliyor. Geçici işgal yasa dışı kabul edilerek Rusya Federasyonu’na herhangi bir toprak hakkı tanımıyor. Ukrayna devleti, Donbas sakinleri ve şirketlerinin Ukrayna yasaları uyarınca edinilmiş mülk ve arazi hakları da korunuyor.   Donetsk ve Lugansk bölgelerinin işgal edilen topraklarında egemenliğin sağlamasına ilişkin devlet politikasının amacı; bahsi geçen mıntıkaların kurtarılması, anayasal düzenin yeniden tesisi, Rus saldırganlığı dolayısıyla zarar gören vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunması şeklinde belirtiliyor.   Donbas’taki Rus askeri taarruzunu püskürtmek ve ona karşı koymak için Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna Güvenlik Servisi, Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Ulusal Polis ve diğer silahlı gruplar kullanılırken bu meyanda Ukrayna’nın Rus askeri saldırganlığına karşı koyması da Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesine ve Ukrayna yasalarına dayanıyor.

Yasa tasarısı Parlamento tarafından birinci okumada 6 Ekim tarihinde kabul edilmişti.