Panama'nın eski diktatörü Noriega hayatını kaybetti

Panama'nın eski diktatörü Manuel Noriega'nın hayatını kaybettiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2017 21:53
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 21:53
https://www.qha.com.tr/

Panama'nın eski diktatörü Manuel Noriega'nın hayatını kaybettiği bildirildi. 83 yaşındaki Noriega'nın, 7 Mart'ta başkent Panama'daki bir hastanede, beyin ameliyatı geçirdiği öğrenildi. Noriega'nın beynindeki kötü huylu tümörün temizlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ameliyatın ardından beyin kanaması kaynaklı komaya girdiği kaydedildi.

Bir dönem Panama Kanalı'nın stratejik önemi nedeniyle ABD'nin iyi ilişkiler geliştirdiği Noriega, daha sonra ABD'nin en önemli hedeflerinden biri haline gelmişti. 1989 yılında Panama'nın ABD tarafından işgal edilmesinin ardından, Noriega, 1991 yılında uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla mahkum edildi. Yaklaşık 20 yıl boyunca ABD hapishanelerinde tutuklu kalan Noriega, önce Fransa'ya oradan da tekrar ülkesi Panama'ya iade edildi. 

Panama, Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki en önemli stratejik ve ekonomik su yolu olması bakımından büyük önem arz eden Panama Kanalı sebebiyle, ABD için kritik önem taşıyor. Bu önem sebebiyle ABD, Panama ile olan ilişkilerini belli bir seviyenin üzerinde tutmaya özen gösterdi. Bu duruma rağmen Panama, 80'li yıllar boyunca ABD'nin askeri ve ekonomik pek çok yaptırımına maruz kaldı.