Pakistan Başbakanı'ndan ABD'ye yaptırım tepkisi

Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, ABD'nin Pakistanlı yetkililere uygulayacağı yaptırımların veya askeri yardımın kesilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2017 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2017 19:03
https://www.qha.com.tr/

Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, ABD'nin Pakistanlı yetkililere uygulayacağı yaptırımların veya askeri yardımın kesilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulundu. Abbasi, özellikle iki ülke iş birliğiyle yürütülen terörle mücadele çabalarının bu durumdan büyük zarar göreceğini kaydetti.

158930

ABD ve Pakistan arasındaki ilişkilerin, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz ay yeni Afganistan politikasını açıklamasından bu yana oldukça yıprandığı değerlendiriliyor. Trump aynı dönemde Pakistan'a yönelik sert bir çıkışta bulunarak, bu ülkenin başta Afgan Talibanı olmak üzere çeşitli militan gruplara "güvenli sığınak" sağladığı ve kararsız bir müttefik olduğu suçlamasında bulunmuştu. ABD'nin halihazırda Pakistan'a önümüzdeki dönemde yapılacak yardımların koşullarını tartışmaya başladığı belirtiliyor. Bu kapsamda ABD İslamabad'dan, Pakistan'da yerleşik bulunan ve Taliban'ın Afganistan'da yürüttüğü büyük çaplı saldırılara yardımcı olduğu iddia edilen Hakkani örgütüyle mücadelede daha sistemli ve geniş çaplı bir politika yürütmesini talep ediyor.

Başbakan Abbasi, başkent İslamabad'daki bir televizyon kanalına verdiği demeçte, "Terörizmle savaş adına mücadele ediyoruz. Bizim çabalarımızı düşüren herşey ABD'nin de çabalarına zarar verir. Böylece neyi başarabilir?" şeklinde konuştu. 

ABD'li yetkililerden alınan bilgilere göre, planlanan yaptırımlar aşırıcı gruplarla ilişkili olduğu iddia edilen çeşitli Pakistanlı yetkilileri hedef alıyor. Özellikle çeşitli yardım kesintileriyle Pakistan'a bu konuda baskı uygulanması da seçenekler arasında bulunduğu ifade ediliyor. Diğer yandan Pakistan'ın Çin ile her geçen gün daha da gelişen ilişkileri ve yine Çin'in devasa "Bir Kuşak Bir Yol" projesi kapsamında Pakistan'ın bölgede üstlendiği rol kapalı kapılar ardında ABD'nin tepkisine neden olduğu belirtiliyor.