Özgür Rusya Forumu’ndan Kırım açıklaması

Vilnius’te 26 Mayıs günü yapılan forum katılımcıları Kremlin’in Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını uluslararası bir suç olarak adlandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2017 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2017 12:55
https://www.qha.com.tr/

Vilnius’te 26 Mayıs günü yapılan 3. Özgür Rusya Forumu sonunda yapılan açıklamada uluslararası kabul görmüş Rusya-Ukrayna sınırına dönülmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “On binden fazla insanın hayatına mal olan ve Kırım Tatarları ve Ukrainlere karşı baskılar eşliğinde gerçekleştirilen Ukrayna toprağının işgal ve ilhakı Rus tarihinde bir utanç lekesi oldu” ifadelerine yer verildi.

Forum katılımcıları “gelecek özgür Rusya’nın Ukrayna ile uluslararası hukuk ilkelerine dayanan iyi komşuluk ilişkileri kurmaya çalışacağını” kaydettiler.

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.

18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.

İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve birçok ülke Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti ve Kırım’ı işgal etmesi nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırım uyguladı.