Özbekistan'dan İran'ın Şangay İşbirliği Örgütü üyeliğine yeşil ışık!

Şangay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) üye olmayı bekleyen İran'ın üyeliği Özbekistan tarafından onaylandı.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2023 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2023 15:33
https://www.qha.com.tr/

Şangay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) katılmayı bekleyen İran'ın üyeliği, Özbekistan tarafından onaylandı. Üyeliğin onaylanması ile ilgili belge, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalandı.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Özbekistan Dışişleri Bakanlığına, üyelik muhtırasının yürürlüğe girmesi için gerekli iç prosedürlerin Özbekistan tarafından uygulanmasına ilişkin ŞİÖ Sekreterliğine bir bildirim göndermesi talimatını verdiği bildirildi. ŞİÖ prosedürlerine göre muhtıranın örgüte üye ülkeler tarafından onaylanması gerektiği belirtildi.

Özbekistan, Şangay işbirliği Örgütünün dönem başkanlığını yürütüyor.

İRAN VE ŞİÖ

İran, Eylül 2022'de Semerkant'ta düzenlenen ŞİÖ zirvesinde ŞİÖ üye devleti statüsü elde etmek için bir taahhüt muhtırası imzalamıştı.

2001 yılında kurulan Çin öncülüğünde kurulan örgüte üye ülkeler: Hindistan, Kazakistan, Çin, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan.

ŞİÖ'NİN GÖZLEMCİ VE ORTAK ÜLKELERİ

Afganistan, Belarus, İran ve Moğolistan gözlemci ülke statüsüne sahipken, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Türkiye ve Sri Lanka ortak ülke statüsü taşıyor. İran'ı örgüte kabul etmek ve Mısır, Katar ve Suudi Arabistan'a diyalog ortağı statüsü verme prosedürü, 2021'de Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen ŞİÖ zirvesinde başlatılmıştı.