Orban'ın Moskova ve Pekin gezisi pahalıya mal oldu: Macaristan AB başkanlığından alınacak!

AB ülkeleri, Orban'ın Rusya ve Çin ziyaretlerinden sonra, Macaristan'ın AB Konseyi dönem başkanlığını iptal etme olasılığını değerlendiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 17:01
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya ve Çin ziyaretlerinin ardından Macaristan'ın AB Konseyindeki 6 aylık dönem başkanlığını iptal etme olasılığını değerlendiriyor. 

Avrupa diplomatlarına atıfta bulunan EUobserver haber sayfası tarafından gündeme taşınan bilgilere göre, AB büyükelçileri Orban'ın Moskova ve Pekin gezisini 10 Temmuz'da AB Daimi Temsilciler Komitesi toplantısında tartışacak.

KARAR İÇİN OY BİRLİĞİ GEREKİYOR

EUobserver haber sayfasına, AB, Orban'ın ziyaretler sırasında Macaristan'ın AB Konseyi Başkanlığı logosunu kullanmasından memnun değil; zira Orban, sadece Budapeşte adına hareket ettiğini iddia etmişti.

EUobserver haber sayfasına konuşan kaynaklar, bazı ülkelerin Macaristan'ın başkanlıktan mahrum bırakılması senaryosunu gizlice tartıştıklarını ve bu yılın sonuna kadar İspanya ve Belçika'nın dönüşümlü olarak başkanlık görevini üstlenebileceğini belirtiyor.

Buna ek olarak, birkaç Avrupa ülkesinin, Avrupa Siyasi Topluluğu (EPT) Zirvesi'nin Budapeşte'den başka bir yere taşınma olasılığını tartıştığı ve bu konuda gayri resmi bir kararın 18 Temmuz'da Londra'da alınabileceği bildiriliyor.

EUobserver, herhangi bir önlem alınabilmesi için AB ülkelerinin yürürlükteki topluluk yasalarına göre öncelikle oy birliğiyle Budapeşte'nin eylemlerinin AB değerlerini zedelediğini kabul etmeleri, Macaristan'ın dönem başkanlığını iptal etmeleri ve AB Konseyindeki oy hakkını ellerinden almaları gerektiğini, ancak Slovakya'nın muhtemelen bu tür adımları engelleyeceği için bunun zor olacağını belirtiyor.