"Önceliğimiz, Kırım Tatarlarının huzuru, refahı ve güvenliğidir"

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2015 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2015 12:33
https://www.qha.com.tr/

Ankara’da yapılmakta olan 2. Dünya Kırım Tatar Kongresi sırasında yapılan konuşmaların ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu  ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun mesajları okundu.

 

“Türkiye Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “Sayın Başkan, Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Saygıdeğer Katılımcıları, Aziz Kardeşlerim, Sizleri en kalbi duygularımla, sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Dünyanın dört bir köşesinden İkinci Genel Kurul Toplantısı’na iştirak etmek üzere ülkemizi teşrif eden tüm misafirlere hoş geldiniz diyorum. Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerini, kritik bir zaman diliminde, böylesine önemli ve anlamlı bir toplantıyı tertip ettikleri için tebrik ediyorum. Kırım Tatarlarının anavatanlarında barış içinde, onurlu ve özgür bir şekilde yaşama hakları, tarih boyunca toplu sürgün ve baskılarla maalesef kesintiye uğradı. Kırım’ın yasadışı ilhakında olduğu gibi, günümüzde de benzer üzüntü verici hadiselerin yaşandığına şahit oluyoruz. İçinde bulunulan hassas dönemde, başarının ve zafere ulaşmanın anahtarının birlik ve beraberliğin muhafazası olduğu unutulmamalıdır. Kırım Tatarlarının, şimdiye kadar bu noktada gerçekten müstesna bir duruş sergilediklerini özellikle belirtmek istiyorum. Aynı kararlı duruşun önümüzdeki dönemde devam etmesini bekliyorum. Türkiye, Kırım’ın ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Ukrayna’da yaşanan krizde önceliğimiz, Kırım Tatarlarının huzuru, refahı ve güvenliğidir. Kardeşlerimizin durumunu anbean takip ederek, maruz kaldıkları baskı ve sıkıntıların aşılması için tüm taraflarla görüşmelerimizi gerçekleştiriyor, gerekli telkinleri yapıyor, icap eden adımları atıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de, sizlere olan desteğimizi sürdüreceğimizden emin olabilirsiniz. Bu Genel Kurul’un, Kırım Tatarlarının birlik ve beraberlik içerisinde, huzur ve güven hedefine dayalı bir gelecek doğrultusunda yürüttükleri mücadelelerini daha da güçlendireceğine inanıyorum. Toplantı vesilesiyle Ankara’ya gelen tüm kardeşlerimi tekrar hasretle, muhabbetle selamlıyor; yapılacak çalışmaların hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.” İfadelerini kullandı.

"Gayri meşru referandum ve akabindeki yasadışı ilhakla da Kırım Tatarlarının özgürlük ve varoluş mücadelelerine maalesef bir yenisi eklenmiştir"

Başbakan Davutoğlu mesajında, “Dünya Kırım Tatar Kongresi 2. Genel Kurul toplantısı vesilesiyle Kırım Tatarı Soydaşlarımızın Türkiye’de bir araya gelmelerinden büyük memnuniyet duyuyorum. Bu toplantı Hangi ülkede yaşarlarsa yaşasınlar Kırım Tatarlarnın birbirine ve anavatanlarına bağlılıklarının açık bir nişanesidir. Derin tarihi, kültürel ve insani bağlara sahip olduğumuz Kırım Tatar kardeşlerimizin tarih boyunca karşılaştıkları çeşitli sınamaların en ağırı olan 1944 Sürgünü tarihe insanlık adına kara bir sayfa olarak kaydedilmiştir. 2014 yılındaki gayri meşru referandum ve akabindeki yasadışı ilhakla da Kırım Tatarlarının özgürlük ve varoluş mücadelelerine maalesef bir yenisi eklenmiştir. Türkiye,    demokratik ve barışçıl yöntemlerle özgürlüklerini ve haklarını savunan Kırım Tatarlarının bu imtihanda da yanlarında olmuş, Yarımadadaki fiili durumu kabul etmememiştir, etmeyecektir.

İlhakın üzerinden geçen zaman zarfında Kırım Tatarlarına yönelik baskının sürdüğünü üzülerek görüyoruz. Bu baskıcı politikalardan duyulan rahatsızlığı her vesileyle açıkça dile getirmeye, uluslararası toplumun dikkatini her fırsatta bu konuya çekmeye devam edeceğiz. Bu koşullar altında toplanan Kırım Tatarlarının seslerini tüm dünyaya duyurmalarına vesile olacak bu Kongre’nin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, tüm iştirakçilere, Kırım’a ve tüm Tatar soydaşlarımıza muhabbet ve selamlarımı iletiyorum.’’ diye belirtti.

“Baskı ve sıkıntılara yönelik tepkimizi her vesileyle dile getireceğiz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise mesajında, “Sayın Başkan, 1-2 Ağustos 2015 tarihlerinde Ankara’da ikincisi düzenlenecek olan “Dünya Kırım Tatar Kongresi”ne nazik davetiniz için teşekkür ederim. Kırım Tatarı soydaşlarımızın bu Kongre için Ankara’yı seçmeleri bizler için büyük bir mutluluktur. Süregiden kriz karşısında temel önceliğimiz Kırım Tatarı soydaşlarımızın huzur, refah ve güvenliği olup, krizin mümkün olduğunca çabuk sonlanması için uluslararası zemindeki çabalarımız azimle sürdürülmektedir. Türkiye Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Kırım’daki gelişmeleri yakından izlemeye, yaşanan baskı ve sıkıntılara yönelik tepkimizi her vesileyle dile getirmeye devam edeceğiz. Kırım Tatarı soydaşlarımızın uğradıkları hak ihlallerinin şiddet içermeyen yöntemlerle tüm dünyaya yeniden duyurulması yolunda Kongre’nin büyük katkıları olacağına, geçmişte olduğu gibi bugün de karşı karşıya olduğu sınamaları aşacağına olan inancım tamdır. Kongre’nin başarılı olmasını diler, şahsınızda Kırım Tatarı soydaşlarımıza samimi dileklerimi ve selamlarımı iletirim” diye belirtti.

Bugün başlayan ve yarın (2 Ağustos)da devam edecek olan Dünya Kırım Tatar Kongresi’ne 200 teşkilat, 410 delege, 80 davetli ve 110 misafir katılıyor. Davetliler arasında, devlet adamları, Kırım - Ukrayna konusunda uzman ve araştırmacılar, bilim adamları, yabancı misyon temsilcileri, basın ve yayın organları mensupları, Kırım Tatar Millî hareketinde ve teşkilatlarda hizmeti geçenler ve bürokratlar yer alıyor.

Asya Atila