Newsweek: Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye'yi barışın mimarı yaptı

ABD merkezli Newsweek dergisi, Rusya tarafından sona erdirilen Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Türkiye'yi barış mimarı olarak konumlandırdığını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2023 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2023 17:36
https://www.qha.com.tr/

Rusya Federasyonu'nun 22 Temmuz 2022'de imzaladığı Tahıl Koridoru Anlaşmasından türlü bahanelerle çekilmesinin ardından, dünya ülkelerinin gözü kulağı Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'ye çevrildi.

TÜRKİYE, UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI BOYUNCA BARIŞ MİMARI OLDU

ABD merkezli Newsweek dergisi, Rusya'nın bitirdiği Koridoru Anlaşması'nı gündemine aldı. Newsweek, hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek istediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savaş boyunca Türkiye'yi bir barış mimarı olarak konumlandırmayı başardığını yazan Nesweek, "Türk lider, Karadeniz'deki gerilimlerin hafifletilmesinde öncü bir rol üstlendi" ifadesini kullandı. 

RUSYA  TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NI SONLANDIRDI

Her 120 günde bir uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması'nı baltalayan Rusya, 17 Temmuz 2023 tarihinde anlaşmayı sonlandırmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM'nin yaptırımları kaldırmasıyla ancak tahıl girişiminin devam edebileceğini bildirmişti. Ayrıca Lavrov, hububat tedarikini Rusya'nın da sağlayabileceğini söylemişti.

ERDOĞAN, AĞUSTOS AYINDA PUTİN İLE GÖRÜŞECEK 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy bunun üzerine BM ve Türkiye'ye mektup göndererek destek istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyu Körfez ülkelerine yaptığı resmi ziyaretten sonra ele alacağını duyurdu. Ayrıca Erdoğan, bu konuyu, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ağustos ayındaki Türkiye ziyaretinde görüşeceğini bildirdi.