Nemtsov’un “Putin. Savaş” raporuna yeni bilgiler eklenecek

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2015 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2015 13:23
https://www.qha.com.tr/

Rus muhalefeti, Boris Nemtsov’un ölümünden önce Rusya askerlerinin Ukrayna’ya karşı savaşta iştirakı ile ilgili hazırladığı "Putin. Savaş" adlı raporunu, önceden hazırlanan plana göre ancak yeni bilgiler eklenerek yayınlayacak.

Moskova’da 27 Şubat tarihinde öldürülen Rusya’nın önde gelen muhalefet liderleri Boris Nemtsov’un arkadaşı Ruslan Leviyev, konuyla ilgili kişisel Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Boris Nemtsov’un “Putin. Savaş” adlı raporunu hazırlık çalışmalarını ele almak için İlya Yaşin ile görüştük. Raporun planına göz attım. Plan, Boris Nemtsov’un hazırladığı gibi kalacak. Rapor, farklı kişilerin ilgilendiği birkaç bölümden/yönden oluşuyor. Ben, “Donbas’ta Rus askerler/Rus askeri araçlar” yönünde bilgileri tamamlayacak insanlar arasındayım. Donbas’taki askeri çatışmayı inceleme konusunda uzun zamandan beri işbirliği yaptığım insanların çalışmalara katılmasını sağladım ve aramızda bilgileri paylaşıyoruz. Rapora hem daha önce toplanan bilgileri hem yeni bilgileri ekleyeceğiz” diye kaydetti.

Rapora eklenecek bilgilerin doğru olması gerektiğini belirten Ruslan Leviyev, önemli ve doğru bilgisi olan insanlara kendisine başvurması çağrısında bulundu.

Ayrıca bilgilerin yüzde 90’ının yeterli derecede inandırıcı olmaması nedeniyle elendiğinden dolayı olabildiği kadar fazla bilgi toplanmasının önemli olduğunu ifade eden Leviyev, “Gönüllüler, milislerle ilgili bilgiler bizi neredeyse ilgilendirmiyor, çünkü Rusya onların olduğunu inkar etmiyor” dedi.

Bunun dışında Ukrayna’nın doğusunda Rus askerlerinin olduğuna dair kanıtlarının yayınlandığı internet veritabanları ile işbirliği yapıldığını belirten Leviyev, insanların sadece kendilerinin topladığıbilgileri vermelerini ve diğer kaynaklara atıfta bulunmamalarını istedi.

Rus muhalefetinin, Boris Nemtsov’un ölümünden önce Rusya askerlerinin Ukrayna’ya karşı savaşta iştirakı ile ilgili "Putin. Savaş" adlı raporunu yayınlamayı planladığı belirtilmişti. Rusya’nın muhalif politikacılarından ve Boris Nemtsov’un arkadaşı İlya Yaşın, raporda, Donbas’ta hayatını kaybeden Rus asker yakınlarının ifadelerinin yer alacağını açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 28 Şubat tarihinde, Moskova’da öldürülen Boris Nemtsov’un Ukrayna’da bulunan Rus askerler hakkında bilgileri açıklaması gerektiğini söyledi ve söz konusu rapor yüzünden öldürüldüğünü belirtti. Petro Poroşenko, “Birkaç hafta önce Boris Nemtsov’la görüştüm. Görüşmede Ukrayna ve Rusya arasında istediğimiz gibi ilişkilerin nasıl kurulabileceğini ele aldık. Boris, Ukrayna’daki çatışmada Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin iştirak ettiği ile ilgili ikna edici kanıtları açıklaması gerektiğini kaydetti. Birileri bundan çok korkuyordu. Boris korkmuyordu, cellatlar ise korkuyordu. Onlar onu öldürdü” şeklinde konuştu.

Rusya'nın önde gelen muhalif lideri Boris Nemtsov, 27 Şubat tarihinde Moskova’da silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Nemtsov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım ilhakına ve Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırısına karşı çıkıyor ve Putin’in saldırgan politikasını eleştiriyordu. 1 Mart tarihinde Moskova'da başta olmak üzere Rusya'nın birçok şehrinde Boris Nemtsov'u anma yürüyüşleri yapıldı. Nemtsov, 3 Mart tarihinde Troyekurov mezarlığında toprağa verildi.