NATO Zirvesi'nde Ukrayna'ya dev yardım sözü! 2026 yılındaki zirve Türkiye'de

Vaşington'da düzenlenen NATO'nun 75. yıl zirvesinde üye ülkeler Ukrayna'ya 40 milyar doların üzerinde yardım yapmayı taahhüt ederken, 2026'daki zirvenin Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 10:26
https://www.qha.com.tr/

ABD'nin başkenti  Vaşington'da 9 Temmuz 2024 tarihinde başlayan NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

43,3 MİLYAR DOLARLIK ASKERΠYARDIM SÖZÜ

Zirvede ittifaka üye 32 üye ülke, Ukrayna'nın hedeflediği NATO üyeliği için "geri dönülemez bir yola girildiği" konusunda mutabık kalırken, Ukrayna'nın üyeliği için bir tarih belirlenmedi.

Birlik aynı zamanda Ukrayna'ya gelecek yıl için, ilk kez Amerikan F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere yaklaşık 43,3 milyar dolarlık askerî yardım sözü verdi.

Öte yandan söz konusu yardım sözüne ilişkin değerlendirmede bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya desteğimiz bir hayırseverlik işi değil. Bunu kendi güvenliğimiz için yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE 2026 YILINDA NATO ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Zirvenin sonuç bildirgesinde ayrıca 2025 yılındaki zirvenin haziran ayında Hollanda'nın Lahey kentinde, bir sonraki zirvenin ise Türkiye'de yapacağı kaydedildi.

Toplamda 3 gün sürecek olan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirve bugün sona erecek.

ZİRVE'NİN ANA GÜNDEMİ RUSYA'NIN İŞGAL GİRİŞİMİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarinden bu yana sürdürdüğü topyekûn saldırılar ve işgal girişimi, NATO Zirvesi'nin birinci gündem maddesi olurken, tüm üye ülkelerin kabul ettiği zirve sonuç bildirgesinde, Rusya'nın birliğin güvenliğine "en büyük ve doğrudan tehdit" olduğu vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarının Danimarka ve Hollanda'dan Ukrayna'ya sevkiyat sürecinin başladığını ve uçakların "bu yaz kullanımda olacağı" bilgisini paylaştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski) da davetliler arasında bulunduğu zirvede ayrıca, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri gönderilmesi, Ukrayna ordusunun eğitimi ve askerî yardımların koordinasyonu için özel bir birlik kurulmasında da uzlaştı sağlandı.

UKRAYNA NATO YOLUNDA

Zirvede Ukrayna'nın son aylarda "gerekli demokratik, ekonomik ve güvenlik reformları konusunda somut adımlar attığı" vurgulandı ancak resmî üyelik davetinin sadece "gerekli koşullar sağlandığında" gönderilebileceği belirtildi.

Sonuç bildirgesinde "Ukrayna bu hayati adımları atarken, ülkeyi NATO üyeliği de dahil olmak üzere Avrupa-Atlantik entegrasyonu için girdiği geri döndürülemez yolda destekleyeceğiz" ifadesi kullanıldı.