NATO Zirvesi başlıyor: Erdoğan Vaşington'a hareket etti

NATO'nun kuruluşunun 75. yıl dönümüne denk gelen Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi başlıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılmak için ABD'nin başkenti Vaşington'a doğru hareket etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 15:28
https://www.qha.com.tr/

ABD'nin başkenti Vaşington, 75. NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. 9-12 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'ne NATO üyesi 32 ülke katılım sağlayacak.

ERDOĞAN VAŞİNGTON'A HAREKET ETTİ

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılmak üzere bugün Vaşington'a doğru hareket etti. Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, "NATO'nun 75'inci kuruluş yıl dönümüne denk gelecek zirvede, İttifak coğrafyasına yönelik tehdit ve riskler karşısında caydırıcılık ve savunma alanında örgütün yürüttüğü çalışmalar, Ukrayna'daki durum ve bu ülkeye yönelik yardımlar konusunda görüş alışverişinde bulunulacak." ifadeleri yer aldı. 

TÜRKİYE, UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ VE EGEMENLİĞİNİ DESTEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın açıklamasında, "Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, bağımsızlığına olan bağlılığı ve desteği herkesin malumudur. NATO’nun Ukrayna’yı desteklemek için atılacak adımları tasarlarken savaşın tarafı haline getirilmemesi yönündeki ilkeli duruşumuzu muhafaza ediyoruz. Türkiye, NATO’nun misyonlarına ve harekâtlarına en fazla katkı sağlayan ilk beş müttefikten biridir." ifadelerini kullandı. 

Zirvenin son oturumunda NATO-Ukrayna Konseyi'ne katılacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zirveden beklentimiz, müttefiklerin milli güvenlik hassasiyetlerini gözeten, ittifak dayanışmasını ve birlik ruhunu güçlendiren neticelerin elde edilmesidir." vurgusu yaptı. Erdoğan bir kez daha bölgede kalıcı ve adil bir barışın sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI ZELENSKIY DE ZİRVEYE KATILACAK

Ayrıca Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya daha fazla savunma yardımı yapılması konusunun taşınacağı zirvede Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Avrupa Birliği (AB) temsilcileri ve Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda gibi NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarının liderleri de yer alacak.