NATO Ukrayna'ya kuvvet konuşlandırmayacak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'ya gerçekleştirdiği ziyarette, NATO'nun Ukrayna'ya kuvvet konuşlandırma planının olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2024 00:44
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 00:44
https://www.qha.com.tr/

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın yürüttüğü topyekûn saldırılar ve işgal girişimine karşı 24 Şubat 2022'den bu yana güçlü bir direniş sergileyen Ukrayna'yı desteklemek amacıyla, askerî kuvvet konuşlandırma planlarının olmadığını yineledi.

Stoltenberg, Finlandiya'nın NATO'ya katılması sonrasında bu ülkeye ilk defa gerçekleştirdiği ziyarette, Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"MÜTTEFİKLER UKRAYNA'YA FARKLI ŞEKİLLERDE DESTEK SAĞLAMAKTADIR"

Stoltenberg, Fransa'nın gündeme getirerek öncülük ettiği ve bazı müttefik ülkelerin de desteklediği "Ukrayna'ya asker gönderme" fikrine ilişkin soruyu, "Müttefikler Ukrayna'ya farklı şekillerde destek sağlamaktadır. NATO'nun Ukrayna'ya kuvvet konuşlandırmak gibi bir planı yok. Ukrayna'ya vereceğimiz destek için nasıl daha güçlü ve kurumsal bir çerçeve oluşturabileceğimize ve Ukrayna'nın gerektiği sürece yanında olmamızı sağlayacak uzun vadeli bir mali taahhüdü nasıl tesis edip kabul edebileceğimize odaklanıyoruz." şeklinde yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Stubb da ülkesinin Ukrayna'ya asker gönderme planının olmadığını söyleyerek, "Elbette müttefiklerimizle Ukrayna'ya yardım edebileceğimiz mali, askerî ya da mühimmat temelli çeşitli seçenekler hakkında görüşüyoruz." ifadelerini kullandı.

"BUNU 75 YILDIR YAPIYORUZ. BUNU EN AZ 75 YIL DAHA YAPACAĞIZ"

Ukrayna'nın hava savunması başta olmak üzere askerî destek ihtiyacına dikkat çeken Stoltenberg, "Geçtiğimiz aylarda Ukrayna'ya askerî destek sağlanmasında bazı boşluklar, bazı gecikmeler gördük. Bunun bir daha tekrarlanmamasını sağlamamız gerekiyor." dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın herhangi bir NATO üyesine saldırma tehdidinin bulunmadığını belirterek, "Bir sonraki savaş için bir tür geri sayım olduğu düşüncesi yanlıştır. Biz bunun olmasını engellemek için varız. Bunu 75 yıldır yapıyoruz. Bunu en az 75 yıl daha yapacağız." şeklinde konuştu.

NATO'nun Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Stoltenberg, bunun mümkün olması için Ukrayna ordusunun güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.