NATO-Ukrayna Komisyonu Vilnius'ta toplandı

Vilnius Zirvesi kapsamında NATO-Ukrayna Komisyonu'nun Devlet ve Hükumet Başkanları Toplantısı başladı. Toplantıya Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2023 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2023 17:11
https://www.qha.com.tr/

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO-Ukrayna Komisyonu'nun Devlet ve Hükumet Başkanları Toplantısı, 31 NATO üyesi ülke, Ukrayna, İsveç, Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda liderlerinin katılımıyla başladı. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Litvanya'da düzenlenen Vilnius Zirvesi kapsamında bugün NATO-Ukrayna Komisyonu'nun Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na katıldı. Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan; ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy sohbet etti. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştiriliyor. 

ZELENSKIY ALKIŞLARLA KARŞILANDI

NATO liderleri tarafından alkışlarla karşılanan Zelenskıy, ülkelerin isim sıralamasına göre hazırlanan oturma düzeninde Erdoğan ile Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın arasında yerini aldı. Toplantıya, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık yaptı. Açılışta konuşma yapan Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO müttefikleriyle eşitler olarak yan yana bulunduğunu vurguladı.

"CESARETİNİZDEN İLHAM ALIYORUZ"

NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteği tekrar yineleyen Stoltenberg, "Cesaretinizden ilham alıyoruz. Ukrayna'nın topraklarını kurtarmasını sağlamak ve Rusya'nın gelecekteki saldırganlığını caydırmak için desteğimizi sürdürmeliyiz. Bugün eşitler olarak bir araya geldik. Müttefikler olarak bir araya geleceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullandı.

ZELENSKIY: UKRAYNA NATO'YU DAHA GÜÇLÜ KILACAK

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, NATO Liderler Zirvesi'ndeki görüşmeler öncesinde bir basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Bugün tartışılması gereken 3 önemli konu var. Ukrayna'ya yeni silah teslimatı, NATO'ya üyelik daveti ve Ukrayna için güvenlik garantileri" ifadelerini kullandı.