NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri tatbikata başlayacak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Soğuk Savaş döneminden bu yana en büyük askeri tatbikatı gelecek yıl yapmayı planlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2023 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2023 12:10
https://www.qha.com.tr/

NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri tatbikatı gelecek yıl yapmayı planlıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminden sonra dünya siyaseti yeniden şekilleniyor. Financial Times gazetesinin 12 Eylül 2023 tarihinde aktardığına göre; NATO, Rusya’nın olası saldırısına karşı hazırlıklı olmak ve Rus saldırısını püskürtmek için en az 40 bin askerin katılacağı bir tatbikat düzenleyecek. 

700'E YAKIN SORTİ YAPILACAK

Ayrıca NATO'nun Soğuk Savaş'tan bu yana başlatacağı en büyük askeri tatbikata; 50’den fazla savaş gemisi katılacak ve 500 ile 700 uçak sortisi yapılacak.

GERÇEK COĞRAFİ VE TOPOGRAFİK VERİLER KULLANILACAK

Bu tatbikatın askeri teknik imkanlar bakımından türünde bir ilk olduğu belirtildi. Ayrıca manevralar sırasında askerler için en gerçekçi senaryoların oluşturulması için gerçek coğrafi ve topografik verilerin kullanılacağı kaydedildi.

32 DEVLET KATILACAK

NATO birliklerinin bu tatbikat sırasında, "sınırların ötesindeki" terör tehditlerine karşı mücadele eğitimini de alacağı bildirildi. Almanya, Polonya ve Baltık ülkeleri topraklarında gerçekleştirmesi planlanan tatbikatın; Şubat-Mart 2024 tarihlerinde yapılacağı aktarıldı. Öte yandan, henüz İttifak'a resmi üyelik kazanmayan İsveç dahil olmak üzere 32 ülkenin tatbikata katılacağı öğrenildi.