NATO, Rusya tehdidine karşı askeri savunma planı hazırladı

NATO, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesiyle başlattığı savunma planlamalarını, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'daki topyekun savaşla birlikte daha da genişletti. Üç bölgede geniş kapsamlı olarak ele alınan savunma planlamaları, 11-12 Temmuz 2023 tarihinde Vilnius Zirvesi'nde ele alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2023 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2023 15:37
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesiyle NATO, stratejik savunma planlarını artırdı. 2019 yılında savunma planlarına başlayan NATO, 2020'de Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılık ve savunma üzerine neler yapılabileceği, 2021'de ise demografik ve teknolojik değişimler gibi unsurlar için muharebe konsepti geliştirdi.

NATO, 3 BÖLGEDE SAVUNMA PLANLARINI ARTIRDI

Planlardan ilki ABD'nin Norfolk kentindeki NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığının öncülüğünde Atlantik ve Avrupa'nın kuzeyini, ikincisi Hollanda Brunsum'daki NATO üssünün sorumluluğunda Baltık bölgesinden Alp Dağları'na kadar uzanan Orta Avrupa bölgesini, üçüncüsü ise İtalya'nın Napoli kentindeki NATO üssünün sorumluluğunda Akdeniz'den Karadeniz'e kadar olan bölgeyi kapsıyor. 

Söz konusu stratejik planların, NATO çatısı altında Litvanya'daki Vilnius Zirvesi'nde görüşülmesi bekleniyor. 11-12 Temmuz 2023 tarihinde yapılacak olan zirvede, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya yönelik askeri yardımlar ele alınacak.

NATO ÜLKELERİNE SAVUNMA PLANLARI İÇİN YATIRIM ÇAĞRISI

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, NATO Karargahı'nda 3 Temmuz 2023 tarihinde basına yaptığı açıklamada, "Bütün bunlar zaman alacak. Bu ani bir değişim değil. Bu noktaya ulaşmak yıllar alacak" dedi. Bauer hazırlanan planların uygulanması için NATO ülkelerinin savunma yatırımı yapması gerektiğini vurguladı. Savunma harcamalarının gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 2'si kadar olmasının altını çizen Bauer, savunma sanayi üretiminin artırılması gerektiğini söyledi. 

Bauer, Rusya'nın NATO kuvvetlerinin olduğu bölgede daha dikkatli davrandığını belirterek, "Ruslar, NATO ile bir çatışma arayışında değil. Bu da çok meşgul olduklarının bir işareti" ifadesini kullandı. Rus ordusunun yeniden yapılandırılacağını düşündüklerini ifade eden Bauer,  "Savaştan ders çıkaracaklardır. Bu yüzden Rusları uzayda ciddi bir tehdit olarak görmeye devam edeceğiz. Özellikle denizde, havada ve uzayda hala kabiliyetleri var. Tarihte birkaç kez gösterdikleri üzere Rusları ve yeniden toparlanma kabiliyetlerini asla hafife almamalıyız" dedi.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik topyekun saldırılarıyla birlikte NATO, savunma planlamaları kapsamında havadaki ve denizdeki kuvvet sayısını artırdı.