NATO'nun Vilnius Zirvesi, ikinci gününde resmi temaslarla devam ediyor

Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi'nin ikinci gününde düzenlenen toplantıda, ülke liderleri bir araya geldi. Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya desteğin ele alındığı toplantıda ortaklık vurgusu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2023 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2023 13:26
https://www.qha.com.tr/

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta ana gündemi işgalci Rusya karşısında Ukrayna'ya destek olan NATO Liderler Zirvesi'nin bugün ikinci günü. Zirveye, 31 NATO üyesi ülke, Ukrayna, İsveç, Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda liderleri katıldı. NATO üyesi olan Türkiye'yi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Erdoğan'ın heyetinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler yer alıyor. Erdoğan zirveden önce 10 Temmuz 2023 tarihinde Litvanya'ya gelerek NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşmüştü. Görüşmenin ardından İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakan Türkiye, zirvenin gündemine oturdu. 

VİLNİUS ZİRVESİ'NİN İKİNCİ GÜNÜ 

Toplantının açılışında konuşma yapan NATO Genel Sekreter Stoltenberg, NATO'nun Avrupa ve Atlantik'te bölgesel bir ittifak olduğunu ancak karşı karşıya kalınan zorlukların küresel olduğunu ifade etti.

Jens Stoltenberg, Avrupa-Atlantik ve Hint-Pasifik bölgelerinde yaşanan gerilimlerin önem taşıdığını ve Ukrayna'daki savaşın küresel yansımaları olduğunu söyledi. Stoltenberg, "Kural temelli küresel düzen için birlikte durmalıyız" vurgusu yaparak, NATO üyesi ülkelerin ortak zirveye katılımının önemine işaret etti.