NATO'nun tarihi Vilnius Zirvesi'ne saatler kaldı

11-12 Temmuz 2023'te Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılması planlanan NATO Liderler Zirvesi'ne sayılı saatler kaldı. Zirvede, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya yönelik askeri ve siyasi destek, NATO'nun Rus saldırganlığına karşı savunma ve caydırıcılık üzerine hazırlanan planları ve İsveç'in NATO'ya üyeliği ele alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2023 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2023 10:46
https://www.qha.com.tr/

NATO çatısı altında 11-12 Temmuz 2023 tarihlerinde Litvanya'da düzenlenecek olan Vilnius Zirvesi için geri sayım başladı. NATO müttefikleri, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya sağlanacak olan ekonomik ve askeri destek paketlerini ve ayrıca Rus saldırganlığına karşı yeni yaptırımları ele alacak. 

Türkiye'nin bulunacağı zirvede ilk kez 2023'ün nisan ayında NATO'ya katılan Finlandiya da yer alacak. Ayrıca, NATO üyeliği onaylanmayan İsveç ile Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderleri de zirveye katılacak. 

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI ZELENSKIY, NATO LİDERLER ZİRVESİ'NE KATILACAK

Son dönemde belirli ülkelere resmi ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın, ana gündemi Rus saldırıları altındaki Ukrayna olan toplantıya katılacağı bildirilmişti.

Toplantıda ele alınacak konular ise şu şekilde sıralanıyor: 

"Ukrayna'ya sağlanacak NATO standartlarına uygun askeri teçhizat, NATO-Ukrayna Konseyinin kurulması ve ilk toplantısının yapılması ve Ukrayna'ya verilecek güvenlik garantileri"

NATO'NUN SAVUNMA PLANLARI ELE ALINACAK

NATO'nun Rusya'ya yönelik savunma ve caydırıcılığını artırmak üzere hazırlanan askeri planlar için 3 bölge oluşturuldu. Bunlardan ilki Atlantik ve Avrupa'nın kuzeyini, ikincisi Baltıklardan Alp Dağları'na kadar uzanan Orta Avrupa bölgesini, üçüncüsü ise Akdeniz'den Karadeniz'e kadar olan bölgeyi kapsıyor. 

NATO, planlar dahilinde yaklaşık 300 bin askerden oluşan bir kuvvetin, en fazla 30 gün içinde doğu kanadına intikal etmesini hedefliyor. NATO üyesi ülkelerin liderleri, Vilnius'ta savunma harcamalarının artırılmasını da konuşacak. Bu çerçevede, Savunma Üretim Eylem Planı'nın onaylanması bekleniyor.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ GÜNDEMDE

Öte yandan Vilnius Zirvesi'nde İsveç'in NATO üyeliği de görüşülecek. İsveç, ülkede düzenlenen terör faaliyetleri kapsamında NATO üyesi ülke Türkiye'nin onayından geçemedi. Türkiye'nin İsveç'e yönelik tutumu ve İsveç'in ülkedeki terör faaliyetleri masaya yatırılacak. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ın görüşmesi için toplantı planladığını aktarmıştı.