NATO Genel Sekreteri: Ukrayna'ya desteğe devam etmeliyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın saldırıları altındaki Ukrayna'da devam eden topyekun savaş hakkında açıklama yaptı. Özellikle, Ukrayna'nın karşı taarruzu bağlamında konuşan NATO Genel Sekreteri, Ukrayna'nın bu konuda ilerleme sağladığını belirtti ve destek mesajı verdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2023 01:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2023 01:37
https://www.qha.com.tr/

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO Karargahı'nda yapılan savunma bakanları düzeyindeki toplantının açılış töreninde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Ukrayna mesafe katediyor. Ukrayna'ya askeri ekipman, silah ve mühimmat sağlamaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

NATO SAVUNMA BAKANLARI BİR ARAYA GELDİ

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları bugün Brüksel'deki NATO Karargahı'nda bir araya geldi. 11-12 Temmuz 2023'te yapılacak olan Vilnius Zirvesi'nden önce yapılan toplantının ana gündem maddesi, Rus saldırıları altındaki Ukrayna oldu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlık ettiği toplantıya, Türkiye'den Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve 30 NATO üyesi ülkenin savunma bakanı katıldı. Ayrıca, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un katıldığı iki günlük toplantıda, Ukrayna'nın askeri ihtiyaçları ve cephedeki son durum müzakere edilecek.

Brüksel'deki NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısı'nın açılısında konuşma yapan NATO Genel Sekreteri, merakla beklenen Ukrayna taarruzu hakkında konuştu. Ukrayna'nın bu konuda ciddi bir ilerleme sağladığını belirten Stoltenberg, "Ukrayna'ya askeri ekipman, silah ve mühimmat sağlamaya devam etmeli, bunu artırmalıyız" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, Ukrayna'ya uzun vadeli savunma desteğine dikkat çeken NATO Genel Sekreteri, bu hususta Sovyet mirasından NATO standartlarına geçiş yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD GENELKURMAY BAŞKANI: UZUN VE ZORLU BİR MÜCADELE 

Aynı toplantıda, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise karşı taarruz hususunda Ukrayna ordusunun istikrarlı bir gelişme gösterdiğini belirtti. Rusya'nın işgaline son vermek için planlanan bu karşı taarruzun, uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu ve çok şiddetli geçeceğini ifade etti. ABD'li komutan, zorlu bir muharebe olacağını belirterek Ukrayna'ya askeri ve mali desteğin önemine dikkat çekti.

UKRAYNA'NIN KARŞI TAARRUZU

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılar tüm hızıyla devam ediyor. Sahada ciddi bir başarı elde edemeyen işgalci Rus birliklerine karşı Ukrayna'nın merakla beklenen taarruzu hakkında son dönemde gelişmeler kaydedildi.

Savaşın başından beri sivilleri hedef almaktan çekinmeyen Rusya, çok sayıda savaş suçu ve katliama imza attı. Son dönemde, Herson'daki Kahovka Barajı'nı patlatan Rusya, bölgede büyük bir çevre felaketine kapı araladı. Uzmanlar, işgalci Rusya'nın Ukrayna'nın karşı taarruzunu durdurmak için barajı patlatarak Ukrayna ordusunu durdurmayı amaçladığını ifade etti. Ancak, Ukrayna ordusu, son dönemde işgal edilen topraklarını adım adım işgalden kurtarmaya başladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, son bir haftada 7 köyü Rus işgalinden kurtardı. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ganna Malyar, Ukrayna birliklerinin toplamda 6.5 kilometre ve 90 kilometrekarelik bir alanı Rus işgalinden kurtardığını ifade etti.