NATO Genel Sekreteri: Ukrayna'nın savaş sırasında NATO'ya katılması gündemde yok

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda açıklama yaptı. Stoltenberg, "Herkesin Ukrayna'nın savaşın ortasındayken NATO'ya üye olmasının gündemimizde olmadığının farkında olduğunu düşünüyorum" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2023 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2023 19:49
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın Ukrayna topraklarının tamamına karşı başlattığı savaş bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor.  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği hususunda önemli açıklamalar yaptı. Stoltenberg, "Ukrayna'nın savaş sırasında NATO'ya katılması gündemde yok" ifadelerini kullandı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 24 Mayıs 2023 tarihinde Rusya ile topyekun bir savaş sürerken Ukrayna'ya NATO üyeliği verilmesinin gerçekçi olmadığını belirtti. NATO Genel Sekreteri, German Marshall Fund tarafından düzenlenen Brüksel Forumu'nda açıklama yaptı. Tüm ittifak üyelerinin, 2008 Bükreş Zirvesinde ilan edilen ve o zamandan beri "birçok kez tekrarlanan" Ukrayna'nın gelecekteki üyeliği konusunda hemfikir olduğunu belirten Stoltenberg, Ukrayna'nın üyeliği konusunda ittifak içinde farklı görüşler olduğunu ve elbette NATO'da karar almanın tek yolunun fikir birliği olduğunu dile getirdi.

NATO, UKRAYNA'NIN ZAFERİNE ODAKLANDI

Stoltenberg, "İleriye giden yolda ve Ukrayna'nın NATO üyelik özlemlerinin nasıl karşılanacağı konusunda istişareler sürüyor. Kimse size Vilnius zirvesinde bu konudaki nihai kararın ne olacağını tam olarak söyleyemez." ifadelerini kullandı.  Stoltenberg, NATO'nun şu anda Ukrayna'nın egemen ve bağımsız bir devlet olarak zaferini sağlamaya odaklandığını çünkü Ukrayna başarılı olmazsa tartışılacak bir şey olmadığını vurguladı.

Ukrayna'ya Batı tarafından sağlanan askeri yardımların devam etmesi gerektiğini kaydeden Stoltenberg, önemli olan işgalci Rusya'nın saldırganlığı karşısında etkin bir güç oluşturmak olduğunu ifade etti.

"MESELE SAVAŞ BİTTİĞİNDE NE OLACAĞI"

NATO Genel Sekreteri, "Nihai güvenlik garantisi NATO üyeliği olacak ancak savaşın ortasında üye olmak gündemde değil. Mesele de bu değil. Mesele daha çok savaş bittiğinde ne olacağı." dedi. Aynı zamanda NATO Genel Sekreteri, Ukrayna'nın Batı doktrinlerini ve yönetim standartlarını benimsemesi ve Batı silahlarına geçiş yapması nedeniyle savaş zamanlarında İttifak'a daha da yakınlaştığının altını çizdi.