NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Putin'in Kuzey Kore ziyareti otoriter ülkelere bağımlılığını gösteriyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 17 Haziran 2024 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore ziyaretine ilişkin açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 10:18
https://www.qha.com.tr/

Rusya, 24 Şubat 2022 tarihi itibarıyla Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılarından bu yana Kuzey Kore ile olan askeri, siyasi ve ekonomik iş birliğini artırıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 24 yıl sonra ilk defa Kuzey Kore’ye gidecek. Putin’in Kuzey Kore ziyareti 18-19 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleşecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington'da bulunan Wilson Centre adlı düşünce kuruluşunda  17 Haziran 2024 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore ziyaretine ilişkin açıklama yaptı.

Stoltenberg, ziyaretin Putin'in ve Moskova'nın artık dünyadaki otoriter ülkelere ne kadar bağımlı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

“ŞER EKSENİ”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  “Rusya’nın en yakın dostları ve Rus askeri çabalarının, saldırı savaşının en büyük destekçileri Kuzey Kore, İran ve Çin'dir."  dedi.

Stoltenberg’e NATO'nun bu diktatörler ittifakı konusunda ne gibi adımlar atabileceği soruldu. Kuzey Kore'ye halihazırda birçok yaptırımın uygulandığını işaret eden Stoltenberg şu ifadeleri kullandı:

"Sorun şu ki Rusya şu anda bu yaptırımları ihlal ediyor."

Stoltenberg, Kuzey Kore'nin Rusya’ya 1 milyonun üzerinde top mermisi teslim ettiğini ve silah akışının devam ettiğini de belirtti.

"ÇİN, 2. DÜNYA SAVAŞI'NDAN BU YANA AVRUPA'DAKİ EN BÜYÜK SİLAHLI ÇATIŞMAYI KÖRÜKLÜYOR"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı konuşmada  "Gerçek şu ki Çin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük silahlı çatışmayı körüklüyor ve aynı zamanda Batı ile iyi ilişkilerini sürdürmek istiyor. Pekin her ikisine de sahip olamaz. Bir noktada Çin rotasını değiştirmediği sürece müttefiklerin bir bedel ödemesi gerekiyor.”  ifadelerine yer verdi.  

Ayrıca Stoltenberg, NATO’nun güvenliğinin bölgesel değil küresel olduğunu söyleyerek “Pekin, yarı iletkenler ve diğer çift kullanımlı ürünler gibi üst düzey teknolojileri paylaşıyor. Geçen yıl Rusya füze, tank ve uçak üretiminde kullanılan mikroelektronik ürünlerinin yüzde 90'ını Çin'den ithal etti.” dedi.

ZAMANI GELDİĞİNDE UKRAYNA NATO’YA KATILABİLECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’ya verdiği desteğin de üstünde durdu. Putin'in saldırganlığının önüne geçilmesini vurgulayarak, “İşte bu nedenle Zirve'de Ukrayna'yı NATO üyeliğine daha da yaklaştırmaya devam edeceğiz. Böylece doğru zaman geldiğinde Ukrayna gecikmeksizin NATO'ya katılabilecek.” şeklinde konuştu.

PUTİN, KUZEY KORE’YE NEDEN GİDİYOR?

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatan Rusya, ekonomik yaptırımlarla yüz yüze geldi. Yaptırımların içinde boğulan Rusya, ekonomisini canlandımaya çalışıyor. Bu kapsamda Putin'in Kuzey Kore ve Vietnam'a gitmeyi planladığı öğrenilmişti.

KARŞILIKLI YERLEŞİM SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ VE TURİST AKIŞININ HIZLANDIRILMASI

Rusya merkezli basın kuruluşu Vedomosti'ye konuşan bir Rus diplomat, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karşılıklı yerleşim sorununun çözümü ve turist akışının hızlandırılmasını ele almak amacıyla Kuzey Kore ve Vietnam'a gideceğini aktarmıştı. Diplomat ayrıca Putin'in Vietnam ziyaretinin haziran ayı ortaları gibi erken bir tarihte ve büyük olasılıkla Kuzey Kore ziyaretinden hemen sonra gerçekleşebileceğini söylemişti.