NATO'dan açıklama: Rusya'nın Ukrayna'daki asker kaybı 300 binin üzerinde

İşgalci Rusya, Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminde; yüzlerce uçak, binlerce tankın yanı sıra 300 binden fazla askerini kaybetti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus kayıplarıyla ilgili güncel verileri değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2023 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 17:44
https://www.qha.com.tr/

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 29 Kasım 2023 tarihinde NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında basın açıklaması yaptı. Stoltenberg açıklamasında iki gün boyunca Ukrayna, Çin ve Batı Balkanlar gibi birçok konuyu ele aldıklarını kaydetti.

RUSYA, İŞGAL GİRİŞİMİNDE BÜYÜK KAYIPLAR VERDİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna'da sahadaki durumu değerlendirdiklerini belirterek, Rusya'nın ele geçirdiği bölgelerin yüzde 50'sinin Ukrayna ordusunca geri alındığını bildirdi. Ukrayna'nın egemen bir devlet olarak varlığını sürdürdüğünü, bunun en önemli kazanım olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Rusya'nın işgal girişiminde büyük kayıplar verdiğini ve ekonomik olarak zayıfladığını vurguladı.

"300 BİNDEN FAZLA ASKERİNİ KAYBETTİ"

Stoltenberg, siyasi olarak Rusya'nın sadece Ukrayna'da değil Kafkasya ve Orta Asya'da da yakın çevresindeki etkisini kaybettiğini belirterek, "Rusya ayrıca Çin'e çok daha bağımlı hale geliyor. Moskova her geçen yıl geleceğini Pekin'e ipotek ediyor. Askeri açıdan Rusya konvansiyonel güçlerinin önemli bir bölümünü kaybetti. Yüzlerce uçak, binlerce tank ve 300 binden fazla askeri kayıp verdi" ifadelerini kullandı.

PUTİN STRATEJİK HATA YAPTI

Rusya'nın ekonomik olarak sıkıştığına, petrol ve doğal gaz gelirlerinin düştüğüne ve geçen yıl 1.3 milyon kişinin Rusya'yı terk ettiğine dikkat çeken Stoltenberg, "Tüm bunlar Putin'in, Ukrayna'yı işgal etmekle stratejik bir hata yaptığının vurguluyor" ifadesini kullandı.