Mustafa Degermenci’nin itirazı reddedildi

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2015 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2015 15:16
https://www.qha.com.tr/

26 Şubat davası kapsamında gtutuklanana Mustafa Degermenci’nin tutukluluk süresini uzatma kararına temyiz başvurusu 28 Ağustos tarihinde yapılan mahkeme duruşmasında reddedildi.Konuyla ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcı Nariman Celâl, “Mahkeme, Ahtem Çiygöz durumunda da olduğu gibi savunmanın itiraz dilekçesini reddetti. Degermenci 7 Kasım’a kadar tutuklu kalacak” dedi.

Yasadışı olarak suçlanan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Tatar aktivistleri Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin, “yıllar devamında yakınları, arkadaşları, toplumdan izole edilme perspektifine rağmen cesaret ve sebat örnekleri” olduklarını belirten Celâl, “Bugün özgürlükte olup kendi gölgesinden korkan, iş yeri için endişelenen, her geçen gün hakları ihlal edilmeye devam eden kendisi ve soydaşlarını savunmaya korkan birçok insana bu mahkeme süreçlerine katılıp kahramanlarımıza bakmayı önerirdim. Belki bundan sonra birileri, en azından halkının haklarının korunması ile ilgili belgeyi imzalamaya cesaret ederdi” diye kaydetti.

Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi, 19 Ağustos 2015 tarihinde yaptığı duruşmada, 26 Şubat davası kapsamında gözaltına alınan Mustafa Degermenci’nin tutukluluk süresini 3 ay daha uzatmıştı.Bundan önce Akmescit’in Kievskiy Bölgesi Mahkemesi, 3 Temmuz tarihinde yaptığı duruşmada Degermenci’nin tutukluluk süresini 7 Eylül tarihine kadar uzatmıştı.1989 doğumlu Mustafa Degermenci, Sudak bölgesi Suvuk Sala (Gruşevka) köyünde 7 Mayıs tarihinde 6-8 kişilik silahlı grup tarafından 26 Şubat davası kapsamında gözaltına alındı.Degirmenci’nin ailesi işe gitmek üzereyken silahlı grup araçla yaklaşarak Mustafa’ya saldırdı ve ardından kelepçeleyerek araca bindirdi.26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istemişti.