Suriye Milli Ordusu, 8 Aralık 2024 tarihinde Tel Rıfat bölgesinin ardından Münbiç bölgesindeki bölücü terör örgütü PKK/YPG'ya karşı operasyon başlattı. Suriye Milli Ordusunun yıllardır terör örgütünün kontrolünde olan Münbiç'e yaptığı kara harekatı, Türkmen tugaylarının da yer aldığı ordunun zaferiyle sonuçlandı.
PKK/YPG’nin işgali altındaki Münbiç'in kurtarılmasından sonra Fırat Nehri’nin batısındaki en büyük terör yuvası temizlenmiş oldu.
SURİYE GEÇİCİ HÜKUMET BAŞKANINDAN TEBRİK MESAJI
Suriye Geçici Hükumeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, resmi hesabından yaptığı açıklamada; Suriye'nin egemenliğinin yeniden tesisi yolunda yeni bir adım olarak Münbiç kenti ve kırsalını terör örgütü PKK/YPG'den kurtaran halkı ve Suriye Milli Ordusu'nu tebrik etti.
ÖZGÜRLÜK ŞAFAĞI OPERASYONU
Suriye'de 61 yıldır iktidarda olan Baas Partisi ve Rus yanlısı savaş suçlusu Beşşar Esed, 8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla devrildi. Suriye'de rejim, İran ve Rusya'nın desteğiyle varlığını sürdüren bölücü örgüt PKK/YPG, rejimin devrilmesiyle beraber etkisini kaybetmeye başladı. Başlatılan "Özgürlük Şafağı Operasyonu" kapsamında terör örgütünün işgalindeki Münbiç’in Ureyme beldesi ve Um Dadat köyünü kurtarıldı.
Havadan ve karadan yapılan operasyon ile terörist unsurların etkisiz hale getirildiği öğrenilen operasyonun bir sonraki aşamasının ise Ayn el Arap (Kobani) olduğu öğrenildi. Ayn el Arap, Türkiye Cumhuriyeti sınırında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin karşısında yer alıyor.
MÜNBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?
PKK/YPG'nin Suriye-Irak sınırından başlayarak Suriye'nin batısından Akdeniz'e ulaşacak terör koridoru açma planında Münbiç bölgesi merkezi öneme sahip.
Mayıs-Ağustos 2016 döneminde PKK/YPG, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) desteğiyle Münbiç ilçesini ele geçirmişti. ABD, terör örgütü DEAŞ'ın bölgede temizlenmesinin ardından PKK/YPG'lilerin ilçeyi terk edeceği sözünü verse de bunu yerine getirmedi. Aynı şekilde Rusya da Ekim 2019'da Türkiye ile Barış Pınarı Harekatı sırasında varılan mutabakat sonucunda terör örgütünü Münbiç'ten çıkarmayı taahhüt etmiş, teröristlerin ayrıldığını bildirmiş, fakat örgüt buradan ayrılmamıştı.
SURİYE'DE 61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKTÜ
Suriye'de 1963'ten bu yana iktidarda olan Baas Partisi, 8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla tarihe karıştı. Suriye devlet televizyonu, Rus yanlısı ve savaş suçlusu Beşşar Esed'in devrildiğini ve hapisteki tüm tutsakların serbest kaldığını ifade etti.
Suriye halkı, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Hafız Esed'in heykellerini tek tek yıkıyor! pic.twitter.com/zKAZeZ7MIN
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 8, 2024Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı. 30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.
Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı. Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri almıştı. Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarılmıştı.
Esed rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Humus'un dış mahallelerinden Sanayi ve Kusur'a girmelerinin ardından iç kesimlere doğru ilerlemeyi sürdürdü. Gruplar, Humus'taki Meşrefe, Kefernan, Tulul Humur, Zeytune, İzeddin ve Aydun köylerini de rejim güçlerinden aldı. Ardından Şam'a yürüyen muhalifler, başkentte idareyi ele aldı. Esed'in sarayı, Başbakanlık ve bakanlıklar da dahil olmak üzere muhalifler tüm kurumlarda hakimiyet kurdu.