Muhtemel Çin-Tayvan Savaşı'nın dünyaya etkileri neler olacak?

Çin ve dünyayı etkileyecek Tayvan Başkanlık ve Yasama Meclis Üyesi seçimleri yaklaşırken; olası Çin-Tayvan Savaşı'nın maliyetinin en az 10 trilyon dolara mal olacağı düşünülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 17:55
https://www.qha.com.tr/

Tayvan Başkanlık ve Yasama Meclis Üyesi seçimleri yaklaşırken Çin yönetimi seçimleri, savaş ve barış arasında bir seçim olarak nitelendiriyor. Olası Çin-Tayvan Savaşı'nın maliyetinin ise en az 10 trilyon dolara mal olması bekleniyor.

DÜNYA EKONOMİSİNİ DERİNDEN ETKİLEYECEK OLAN SAVAŞ

Bloomberg Economics'in 9 Ocak 2024 tarihinde konuya ilişkin yayımladığı raporda, Çin'in Tayvan'daki seçimlerden sonra ülkeye saldırması halinde bu çatışmanın, en az 10 trilyon dolara mal olacağı belirtiliyor. Ayrıca savaşın, dünya ekonomisine etkisinin işgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminden ve Kovid salgınından daha büyük olacağı öngörülüyor.

TAYVAN'DA 13 OCAK SEÇİMLERİ Öte yandan raporda, Çin'in artan ekonomik ve askeri gücü, Tayvan'ın gelişen milli kimlik politikası ve Çin ile ABD arasındaki gergin ilişkilerin bu seçimlere yansıyacağı belirtildi. Tayvan'da 13 Ocak'ta gerçekleşecek olan seçimler, Tayvan ve dünya için büyük önem taşıyor.

2027 TEHLİKELİ BİR YIL

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tayvan Boğazı'na yakın bölgelerde ve sahillere askeri yığınak yapıyor. Fakat Çin ordusundaki yolsuzluk ve maaşların ödenememesi gibi raporlar, Çin devlet başkanı Şi Cinping'in Tayvan konusunda başarılı bir kampanya yürütme becerisine dair şüphe uyandırıyor. Şi Cinping, Tayvan'ın "nesilden nesile aktarılabilecek" bir sorun olmadığını defalarca vurgulayarak, orduyu modernleştirme çabalarına girdi. ABD istihbaratı ve askeri yetkililer Şİ Cinping'in politikaları ve elde ettiği bilgiler ışığında 2027 yılını tehlikeli bir yıl olacağını nitelendirdi.