Moskova’daki aktivistler: “Meclis’ten ellerinizi çekin!”

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanmasını protesto eden Moskovalı aktivistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlığında Kırım’ın işgalinden sorumlu olanların savaş suçluları olarak Lahey Mahkemesi’ne çıkacağını ifade ettiler.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 16:45
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Rus yönetimine bağlı olan sözde Kırım Yüksek Mahkemesi’nin 26 Nisan tarihinde yaptığı duruşmada Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklama kararı vermesinin ardından Moskovalı aktivistler, toprakları ve hakları için verdikleri mücadelelerinde Kırım Tatarlarına destek göstermek için ellerinde Kırım Tatar bayrakları ve "Meclis'ten ellerinizi çekin!" yazılı pankartlarla Moskova’da protesto eylemi düzenlediler.   Eylem katılımcıları, “Takibata uğrayan Kırım'ın köklü halkı Kırım Tatarlarıyla dayanışma göstermek için protesto eylemi düzenliyoruz. Bizleri Kırım Tatarları olarak kabul etmelerini rica ediyoruz ve keyfi hareketlerin durdurulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.   Günümüzde anavatanlarının Rusya Federasyonu’na ait olduğunu hiçbir zaman kabul etmeyecek olan Kırım Tatarları başta olmak üzere Kırım’daki Rus yönetimini kabul etmeyenlere karşı uygulanan baskıları Rusya vatandaşlarına iletmeye çalışan aktivistler, “Herkese, bize katılma ve bu hukuksuzluğu protesto etme çağrısı yapıyoruz. Putin başta olmak üzere Kırım’ın işgali ve yasa dışı ilhakından suçlu olanların, savaş suçluları olarak Lahey Mahkemesi’ne çıkarılacağı kanaatindeyiz” diye kaydetti.   Mevcut Rus yönetimi ile ilgili fikirlerini dile getiren eylem katılımcıları, Kremlin’in tutukluları olan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve Kırım Tatar aktivistleri Ali Asanov ile Mustafa Degermenci’nin serbest bırakılmasını da talep etti.

Moskovalı aktivistler ayrıca eylem sırasında, “Kırım Ukrayna’dır! Donetsk Ukrayna’dır! Lugansk Ukrayna’dır! Kırım Tatar Milli Meclisi’nden ellerinizi çekin! Rusya özgür olacak!” söylemini de dile getirdiler.    

 

Rus işgali altında bulunan Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart tarihinde yapılmaya başladı.   Poklonskaya, 'mahkeme kararını' beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayınladı. 18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.   26 Nisan tarihinde yapılan duruşmada işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt kabul ederek faaliyetlerini yasakladı.