Moldova’da Rus yanlısı partiye yerel seçimlere katılma yasağı

Moldova’da, Rusya'dan gelen yasa dışı parayı kullanma ihtimali nedeniyle Rusya yanlısı Şans Partisi adaylarının yerel seçimlere katılması yasaklandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2023 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2023 13:53
https://www.qha.com.tr/

Moldova Acil Durum Komitesi, Rusya yanlısı Şans Partisi adaylarının bu hafta sonu düzenlenen yerel seçimlere katılmasını yasaklama kararı aldı. İlgili kararın, Şans Partisinin seçim kampanyası sırasında Rusya'dan gelen yasa dışı parayı kullanılması ihtimali nedeniyle alındığı ifade edildi.

Moldova Başbakanı Dorin Recean, dün gazetecilere yaptığı açıklamada; Moldova Acil Durum Komitesinin, seçim kampanyası sırasında Rusya'dan gelen yasa dışı parayı kullanılması ihtimali nedeniyle Rusya yanlısı Şans Partisi adaylarının 5 Kasım’da düzenlenecek olan yerel seçimlere katılmasını yasaklama kararı aldığını duyurdu. Recean, "devletin güvenlik çıkarları" ve Rusya'nın Moldova'ya karşı yürüttüğü "hibrit savaş" nedeniyle ilgili kararın yerel seçimlerden yalnızca iki gün önce kabul edildiğini aktardı.

MOLDOVA’DA RUS YANLISI PARTİYE YEREL SEÇİMLERE KATILMA YASAĞI

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı savaş nedeniyle Moldova'da ilan edilen olağanüstü hal, hükumetin bu tür kararları olağan mekanizmaları atlayarak almasına olanak tanıyor. Kararın temyiz edilip edilmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Moldova Acil Durum Komitesi ilgili kararı, Moldova İstihbarat ve Güvenlik Servisinin, Şans Partisinin Rusya'dan ve başta Kazakistan ve Türkiye olmak üzere üçüncü ülke vatandaşlarından para aldığına dair çeşitli şemaları belgelediğini açıkladıktan sonra aldı.