Memorial İnsan Hakları Merkezi, Rusya’da istenmeyen kuruluş

Rusya Adalet Bakanlığı, Memorial İnsan Hakları Merkezini istemeyen kuruluşlar listesine dahil etti.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2016 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2016 16:29
https://www.qha.com.tr/

Rusya Adalet Bakanlığı yasa dışı bir karar alarak Memorial insan hakları merkezini Rusya’da istenmeyen kuruluş olarak kabul etti ve “yabancı ajan faaliyetleri yürüten kuruluşlar” listesine dahil etti.

Rusya Adalet Bakanlığın aldığı yasa dışı kararı hakkında açıklama yapan Uluslararası Memorial İnsan Hakları Merkezi Yönetim Kurulu, “Bugün, 4 Ekim’de Rusya Adalet Bakanlığının, Memorial uluslararası tarih, eğitim, hayır ve insan hakları kuruluşunu “yabancı ajan faaliyetleri yürüten kuruluşlar” listesine dahil ettiğini öğrendik. Söz konusu kararı biz yasa dışı olarak kabul ediyoruz. Mahkemelerde itiraz edeceğiz” diye kaydetti.

29 Ekim’de Memorial İnsan Hakları Merkezi’nin avukatları Kirill Korotnev, Tatyana Gluşkova ve Marina Agaltsova, Rusya Yüksek Mahkemesinde ,Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nin 26 Nisan 2016 tarihli Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklama kararına temyiz dilekçesini incelendiği zaman Kırım Tatar Milli Meclisini temsil etmişlerdi.

7 Eylül’de Rusya Adalet Bakanlığı, Memorial İnsan Hakları Merkezini yabancı ajan faaliyetini yürüten kuruluş gerekçesiyle denetlemeye başladı.

Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'ndan Federasyon Konseyi'nin hazırladığı “yabancı ajan faaliyetini yürüten kuruluş” listesine George Soros'un kurduğu Açık Toplum Vakfı ile Yardım Vakfı, Freedom House, Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü, Dünya Ukraynalılar Kongresi, İnsan Hakları Kırım Saha Misyonu, Doğu Avrupa Demokrasi Merkezi'nin yanı sıra başka teşkilatlar da dahil edilmişti.

 

Memorial İnsan Hakları Merkezi

Sovyetler Birliği’nde olan siyasi baskıları araştırmak amacıyla kurulan Rusya merkezli Uluslararası Memorial Derneği, daha sonra Rusya, Almanya, Kazakistan, Letonya, Ermenistan, Gürcistan ve Ukrayna’da faaliyet gösteren ve araştırma, insan haklarının korunması ve bilgilendirme alanlarında çalışmalar yürüten teşkilatları aynı çatı altında toplayan dernek haline geldi. Derneğin kurucularından biri de Kırım Tatar halkının sürgün yerlerinden anavatanı Kırım’a dönüş mücadelesinde büyük rol oynayan Kırım Tatarlarının büyük dostu, dünyaca ünlü bilim adamı, insan hakları savunucusu Andrey Saharov idi.

1991 yılında Derneğin insan haklarını koruma faaliyetlerinin organizasyonu ve koordinasyonu amacıyla Memorial İnsan Hakları Merkezi kuruldu.