Macaristan, Putin'in tutuklanma emriyle ilgili ortak AB bildirisini engelledi

Macaristan, Uluslararası Ceza Mahkemesinin verdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tutuklama emrini engelledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2023 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2023 16:49
https://www.qha.com.tr/

Macaristan, Ukrayna'da savaş suçları işleyen ve işgal girişimi ile saldırılarını sürdüren Rusya'ya uluslararası arenada destek vermeye devam ediyor. Avrupa Birliği'nin, Lahey'de Putin hakkında alınan tutuklanma kararı hakkında alacağı karar, Macaristan'ın vetosu ile engellendi. 

Macaristan, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama emri çıkarmasına ilişkin Avrupa Birliği üye ülkelerinin ortak açıklamasını engelledi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josef Borrell, Macaristan'ın vetosu nedeniyle bir açıklama yayımladı. Borrell, Uluslararası Ceza Mahkemesinin kararının veto edilmesi ile ilgili Macaristan'ı hedef aldı.

MACARİSTAN, ORTAK AB BİLDİRİSİNİ ENGELLEDİ

Borrell, 19 Mart 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, "AB, UCM'nin kararını hesap verebilirlik sürecinin bir başlangıcı olarak görüyor ve Rus liderlerin Ukrayna'da emrettikleri, mümkün kıldıkları veya işledikleri suçlar ve mezalimler için hesap vermelerini istiyor" değerlendirmesini yaptı.

Ayrıca Pazartesi günü Avrupa Birliği Adalet Bakanları Uluslararası Ceza Mahkemesinin Macaristan'ın yine imzalamadığı kararını desteklemek için kendi açıklamalarını yayımladı.