Macaristan AB'nin verdiği süre sınırını aştı!

AB Komisyonu tarafından, Rus ve Belarusluların hem ülkeye hem de AB üyesi ülkelere seyahatini kolaylaştıran Ulusal Kart programına dahil edilmesi konusunda açıklama istenen Macaristan, süreyi aştı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 15:44
https://www.qha.com.tr/

Macaristan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ulusal Kart ile ilgili talep ettiği açıklama için verdiği süreyi aştı. AB Komisyonu İçişleri Komiseri Ylva Johansson, ağustos ayının başında Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter'a mektup göndererek Rus ve Belarusluların Ulusal Kart sahibi olmalarını kolaylaştıran yasa ile ilgili 19 Ağustos 2024 tarihine kadar açıklama talep etmişti. 

MACARİSTAN SÜREYİ AŞTI

Bakan Johansson, merkezi Brüksel'de bulunan Euractiv medya platformuna yaptığı açıklamada, Macaristan'dan henüz bir yanıt alamadığını belirtti. Danimarka, Estonya, Finlandiya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Norveç ve İsveç'ten oluşan 8 AB üyesi ülke de 15 Ağustos 2024 tarihinde Brüksel'e ortak bir mektup yazarak, Macaristan'ın Ulusal Kart işlemini kolaylaştırmasının Avrupa ülkeleri açısından endişe verici olacağını dile getirdi. 

RUSYA VE BELARUS ULUSAL KART PROGRAMINA DAHİL EDİLDİ

Rus yanlısı Viktor Orban'ın idaresindeki Macaristan'da Rus ve Belaruslu aile ve işçilere yönelik bir karara imza atıldı. Ruslar ve Belaruslular ülkede yabancı kişilerin ikâmetini ve çalışma izinini kolaylaştıran "Ulusal Kart" programına dahil edildi. AB ülkelerine yönelik seyahati kolaylaştıran ulusal kart sahiplerine karşı ciddi güvenlik sorunları olacağı belirtiliyor. 

AB üyesi ülkeler, işgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekûn saldırının ardından Rus vatandaşların ülkeye girişi konusunda yaptırım kararı almıştı.