Litvanya, Rusya sınırına yakın Alman birlikleri için askerî üs inşa etmeye başladı

Litvanya, Rusya sınırına yakın bölgelerde Alman birliklerini barındıracak bir askerî üssün inşasına başladı. Üssün 2027 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 15:30
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekûn işgal girişiminin ardından bölge ülkeleri güvenlik tedbirlerini artırmaya devam ediyor. Rusya ile 227 kilometrelik sınırı bulunan Litvanya, 4 bin Alman askerinin konuşlanacağı üssün inşasına başladı.

2027 yılı sonuna kadar tamamlanması beklenen üs, Almanya’nın  II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk daimi dış konuşlanması olması açısından dikkat çekiyor.

Litvanya Genelkurmay Başkanı Raimundas Vaiksnoras, ülke tarihinin en büyük inşaat projelerinden biri olan  askerî üssün geliştirilmesi için üç yıl içinde 1 milyar avronun üzerinde yatırım yapacaklarını kaydetti.

ASKERΠÜS CAYDIRICILIK GÖREVİ GÖRECEK 

Vaiksnoras üssü, 2,9 milyonluk bir nüfusa ve Almanya'nın onda biri büyüklüğünde bir ekonomiye sahip bir ülke için büyük bir yatırım olarak değerlendirdi. Lansman töreninde konuşan Vaiksnoras "Tugay, halkımız için bir güvence ve Rusları dışarı atmayı amaçlayan bir caydırıcılık görevi görecek." dedi. 

Almanya, 2023 yılında Litvanya’ya konuşlandırma taahhüdünde bulunmuştu. Litvanya bu yıl savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 3'üne çıkardı. 

LİTVANYA’DAN SAVAŞA HAZIRLIK: SİVİLLERİN TAHLİYE PLANLARI YAPILIYOR

Litvanya devlet televizyonu LRT'nin 25 Temmuz 2024 tarihli haberinde, Litvanya'da çeşitli bakanlıklar ve kurumlar tarafından askerî bir çatışma durumunda sivillerin toplu tahliyesine yönelik planlar hazırlandığı belirtilmişti.