Letonya Başbakanı Evika Silina, Ukrayna’nın Rusya tarafından başlatılan işgalci savaşta uluslararası ortaklarının kararlı siyasi ve askeri desteğini alması durumunda zafer kazanabileceğini ifade etti.
Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi yoğun katılımla devam ediyor. Zirvede 40’tan fazla ülkenin ve uluslararası kuruluşun heyeti yer alıyor. Zirvede konuşan Letonya Başbakanı Evika Silina, “Ana amacımız, Ukrayna'da adalet ve barış sağlamaktır. Bunun gerçekleşmesi için Rusya'yı durdurmalı ve Ukrayna topraklarından çıkarmalıyız. Letonyalılar olarak Ukrayna'nın, uluslararası ortaklarının kararlı siyasi ve askeri desteğini alması durumunda zafer kazanabileceğine inanıyoruz.” dedi.
Letonya'nın Ukrayna'ya verdiği askeri desteğin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) yüzde 0,25'ini oluşturduğunu hatırlatan Silina, “Letonyalılar, Moskova işgali altında yaşamanın ne demek olduğunu hatırlıyor. Rusya'nın 2014 yılından bu yana Kırım ve diğer Ukrayna bölgelerinde yaptıkları, Letonya'nın Sovyet işgali altındaki 50 yılını hatırlatıyor... Ukrayna'nın mücadelesi tüm dünyayı cesaretlendiriyor.Bu nedenle Ukrayna'da ve Ukraynalılarda kendimizin bir yansımasını görüyoruz. Ukrayna'da umutlarımızı, beklentilerimizi ve özgürlük sevgimizi görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Silina, Letonya'nın AB ve NATO üyesi olarak bu örgütlere üyeliğe giden geri dönüşü olmayan yolda Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğine dair güvence verdi.
KIRIM PLATFORMU PARLAMENTER ZİRVESİ
İlk olarak Ekim 2022'te Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirvenin ikincisi geçen yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapıldı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi.
KIRIM PLATFORMU NEDİR?
Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.
Platform, devlet ve hükûmet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası iş birliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde faaliyet göstermeyi öngörüyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu'nu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.