Lech Walesa: ‘Putin’i Lahey’de yargılamak gerekiyor’

Polonya’nın Nobel Barış Ödülü sahibi eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Lahey Uluslar arası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2014 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2014 14:52
https://www.qha.com.tr/

Polonya’nın Nobel Barış Ödülü sahibi eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini söyledi.Polonya’nın Rzeczpospolita gazetesine konuşan Lech Walesa, Batı’ya seslenerek geçmişteki hataların tekrarlanmaması ve Putin’in Ukrayna’yı bölmesine izin vermemesi çağrısı yaptı.

Walesa, "Özgür Ukrayna olmadan, özgür Polonya olamaz. Siyasetçiler, özellikle Amerikalılar, hatalardan ders almıyor ve yenilerini yapıyor. Batının ilk hatası sonucunda Polonya'nın 50 yıl boyunca komünizm altında yaşadı. Batı Avrupa ve ABD, Ukrayna ile ilgili aynı hatayı yapmamalı" dedi.

Walesa, “Normları ve anlaşmaları ihlâl etmemek ve dünyanın haklarına karşı tehlike oluşturmamak gerekiyor. Bir şeyler yapmalıyız ki herkes benzer eylemi gerçekleştirdiğinde yargılanacağını bilsin. Bunun için dünyada bir komisyon oluşturarak Rusya’ya karşı süreci başlatmalıyız. Dünya, gücünü birleştirerek Putin’i 21. yüzyıla yakışır davranışı yapmaya mecbur etmeli.” dedi.Lech Walesa, “Biz yeni bir demir perdeye razı olamayız. Bizler Ukrayna’yı Putin’e teslim edemeyiz veya onu bölmesine izin veremeyiz. Bizler savaşı engellemeliyiz. Batı ülkeleri Putin’e karşı birlikte karşı koymalı. Eğer şimdi her şeyini affedersek bunun sonu hepimiz için kötü olacak” şeklinde konuştu.