Kuzey Irak'ta bölgesel nüfuz mücadelesi

Irak'ın kuzeyinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Haşdi Şabi üzerinden İran'la yaşanan nüfuz çatışması dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2017 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2017 14:27
https://www.qha.com.tr/

Irak'ın kuzeyinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Haşdi Şabi üzerinden İran'la yaşanan nüfuz çatışması dikkat çekiyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri tarafından Peşmerge'nin mevcut olduğu alanlarda başka bir silahlı gücün varlık göstermesinin kabul edilemez olduğu vurgulanarak Haşdi Şabi ve İran etkisine dikaat çekildi.

KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Ali Avni konuyla ilgili olarak, "Bazı taraflar Peşmerge kontrolündeki bölgelerde kendilerine adam toplamaya çalışıyor. Peşmerge Bakanlığı'nın dışında Kürtler içerisinde başka bir gücün meydana getirilmesine şiddetle karşıyız ve kabul etmiyoruz.Haşdi Şabi'nin Kürtlerden oluşan bir birlik kurmaya çalışmasının perde arkasında Kürdistan Bölgesi'nin güvenlik ve istikrarının bozulması planı vardır. Bizim kontrolümüzdeki bölgelerde birçok silahlı güç oluşturulmaya çalışıldı ancak buna izin vermedik. Tuzhurmatu ve diğer bölgelerdeki siyasi ve hükümet yetkililerinin, Haşdi Şabi'ye katılmak isteyen kişileri bölgeden uzaklaştırması veya çıkartması gerekiyor." açıklamasında bulundu.

KDP Politbüro Üyesi ve Kerkük Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki de şu sözleri kaydetti: "Kürt Haşdi Şabi varlığının KDP tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Kerkük kent merkezi ve çevresinde herhangi bir Haşdi Şabi gücünün varlık göstermesi yasal değildir. Bu bölgeye gelmelerine izin verilmemiştir. Çünkü daha önce de hatırlanacağı gibi Tuzhurmatu ve Kerkük'ün güneyinde Haşdi Şabi ile Kürtler birçok problem yaşadı ve çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti. Tuzhurmatu'da tartışmalı bölgeler arasında yer alıp Kürdistan'ın bir parçasıdır. Peşmerge ve Haşdi Şabi arasındaki sorunların barışçıl bir dille çözülmesinden yanayız."

Bilindiği gibi Irak ve Suriye'de sadece mezhepler arası (Şii-Sünni) çekişme ve etnisiteler arası çekişme söz konusu değil. Mezheplerin de kendi içerisinde cepheleşmenin olduğu Irak'ın ülkeler bazında, bilhassa İran ve Irak'ın nüfuz çatışması bağlamında şiddetli bir iç çatışmaya daha gebe olduğu, DAEŞ sonrası dönemde tüm bu yapılar arasındaki ayrılıkların ve çekişmelerin daha da belirgin hale geleceği düşünülüyor. Aynı şekilde Suriye'de de benzeri gerekçelerle yeni çatışmaların patlak verebileceği düşünülüyor.

Irak'ta ve Suriye'deki mezhepler ile etnisiteler arası gerginlikleri ve DAEŞ sonrası olası çatışmaların muhtemel çıkış noktalarını, QHA'nın haberlerindeki "Ortadoğu nüfuz çatışması" etkiketi üzerinden takip edebilirsiniz.