Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel, işgalci Kırım Rus yönetiminin Kırım Tatar Ulusal-Kültürel Özerkliği kurma inisiyatifini yorumladı.
“Kırım ‘yönetimine’ yakın olan Kırım Tatarlarının gurur duyduğu Kırım Tatar Ulusal-Kültürel Özerkliğini kurma fikri, tüm Kırım Tatar halkını temsil ettiğini söyleyecek daha bir kuruluşun oluşturulması demek. Kırım’da bu tür kuruluşlar Ermeniler, Bulgarlar ve Almanlar tarafından oluşturuldu. Şimdi ise sıra Kırım Tatarlarına geldi. Ancak Ulusal-Kültürel Özerklik, halkın haklarının sağlanması ile ilgili hiçbir problemi çözmez” diyen Yüksel, Ulusal-Kültürel Özerkliğin Kırım Tatar halkını köklü halk olarak kabul etmediğini kaydetti.
Kırım’ın yerleşim yerlerinin coğrafi adlarının değişmeyeceğini belirten Yüksel, “Ulusal-Kültürel Özerklik, işgalci yönetime yakın olan sivil toplum kuruluşu haline gelecek. Büyük ihtimalle ona resmi statü verilecek ve dolaysız bütçe finansmanı sağlanacak. Bu kuruluşa, sadece ‘yönetime’ olumlu bakan Kırım Tatarlarının gireceği açıktır. Sözde ‘merkezi’ kuruluşları oluşturma girişimleri daha önce de söz konusu idi. Şimdi sıra Kırım Tatarlarına geldi” dedi.
Daha önce Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalci yönetim yanlısı Kırım Tatarları tarafından kurulan “Kırım Cumhuriyeti Bölgesel Kırım Tatar Ulusal-Kültürel Özerkliği” teşkilatının Başkanı Eyvaz Ümerov, 2016 yılının sonuna kadar Rusya’da “Federal Kırım Tatar Ulusal-Kültürel Özerkliği"nin kurulmasının planlandığını ileri sürdü. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırım Rus yönetiminin sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Zaur Smirnov, özerkliğin kurulması amacının, Rusya’da ikamet eden Kırım Tatarlarını birleştirmek olduğunu savunarak, “Özerkliğin yöneticisi, Rusya Devlet Başkanlığına bağlı federal düzeydeki tüm özerkliklerin yöneticilerinin yer aldığı Etnik İlişkiler Konseyi’nde temsil edilecek” dedi.