KTMM Başkanı Refat Çubarov, Çerkes Soykırımı kurbanlarını andı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı (KTMM) Refat Çubarov, 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü'nün 160. yılı münasebetiyle bir mesaj paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2024 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2024 18:45
https://www.qha.com.tr/

Çarlık Rusyası'nın 21 Mayıs 1864 tarihinde Çerkesleri, kanlı bir sürgüne ve soykırıma tabi tutmasının üzerinden tam 160 yıl geçti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov,  bugün sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda, 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü'nün kurbanlarını andı.

"KENDİ TOPRAKLARDA KENDİ GELECEKLERİNİ KURMALARI ANCAK RUSYA'NIN YIKILMASIYLA MÜMKÜNDÜR"

KTMM Refat Çubarov paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı:

21 Mayıs’ta tüm dünyadaki Çerkesler, 1763-1864 Çerkes Soykırımı'nın kurbanlarını anıyor.

Rus İmparatorluğu'nun işlediği bu suç sonucunda Çerkeslerin Rus işgalinin başlangıcındaki sayılarından yalnızca yüzde 3-5'i kendi topraklarında kalmıştır.

Rus İmparatorluğu tarafından köleleştirilen halkların yeniden canlanması ve kendi topraklarında geleceklerini kurmaları ancak Rusya Federasyonu'nun yıkılmasıyla mümkündür.

Aslında bu, Rusya Federasyonu tarafından sömürülen halklarının ne için çabalaması gerektiği ve bağımsız Ukrayna devletine hangi konularda yardım etmeli sorusunun cevabıdır!

Çerkes Soykırımı'nın kurbanlarını saygıyla anıyoruz!

Çerkes halkına özgürlük!

Rusya Federasyonu tarafından köleleştirilen halklara özgürlük!

21 MAYIS BÜYÜK KAFKASYA SÜRGÜNÜ

Çerkeslerin, Çarlık Rusyası’nın ana hedeflerinden biri haline gelmesi özellikle 1853-1856 yılları arasında gerçekleşen Kırım Savaşı ile birlikte oldu. Kırım Savaşı’nda Kafkasya’da bulunan Şeyh Şamil taraftarları ile birlikte Müslüman Çerkesler, Rusya’nın bölgeye kuvvet ayırmasına ve Kırım’daki cephelere destek göndermeyi engellemesine neden oldu. Rusya bu gelişmeden sonra Karadeniz kıyısında bulunan Müslüman topluluklarını yok etmeye yönelik emperyalist politikalarını hızlandırdı.

Bu Müslüman toplulukları içerisinde Kırım Tatarları, Çerkes Adigeler, Abhazlar ve Nogaylar bulunuyordu. 1860’lı yıllara gelindiğinde Rusya’nın kontrol altına alamadığı tek alan, Çerkes halklarının bulunduğu bölgeyi kapsıyordu. Rusya bu tarihten itibaren Çerkesleri sürgün ederek, Karadeniz kıyılarından çıkarma planlarını devreye soktu.

Çerkes Sürgününde Rus kaynaklarına göre 1863-64 yılları arasında Osmanlı topraklarına 418 bin kişi göç ettirilmiştir. 1858-65 yılları arasında göç edenlerin toplam sayısı da 493 bindir. Bunlar arasında 30 bin Türk soylu Nogay olduğu da bilinmektedir. İngiliz savaş tarihçisi W.E.D.Allen’e göre, o zamanki Osmanlı topraklarına yerleştirilmiş olan Çerkeslerin (Adıge) sayısı 600 binden fazladır. Amerikalı Justin McCarthy, sürülen Çerkes ve diğer Kafkas topluluklarının sayısının 1.200.000 dolayında olabileceğini, bunun ancak 800 bin kadarının hayatta kalabildiğini belirtiyor. Sağ kalan nüfusun 600 bini 1856-64 arasında, 200 bini de 1864 sonrasında göç etmiştir.

500 BİN ÇERKES RUSLAR TARAFINDAN KATLEDİLDİ

Sürgüne katılan nüfusun en az dörtte birinin yolculuk, kamp yaşamı ve yeni yerleşim yeri sırasında öldüğü kabul edilmektedir. Rusların doğrudan öldürdüğü Adige sayısı ise 500 binden fazla olarak tahmin edilmektedir.