KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile görüştü

KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rus esaretinden kurtulduktan sonra Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 18:51
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 18:51
https://www.qha.com.tr/

Yakın zamanda Rus esaretinden kurtulan Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, serbest bırakıldıktan sonra ilk Türkiye ziyareti kapsamında 8 Ekim 2024 tarihinde başkent Ankara'ya geldi.

Yetkililerle resmî görüşmeler yapan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile bir araya geldi.

Görüşmeye ayrıca, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği adına Büyükelçilik Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadırov, ZMINA İnsan Hakları Merkezi Proje Yöneticisi Victoria Nesterenko ve ZMINA İnsan Hakları Merkezi Uluslararası Savunuculuk Yöneticisi Tetyana Zhukova katıldı.

GÜNDEM KIRIM VE SİYASÎ TUTSAKLAR

Görüşmede, Rus işgali altındaki Kırım ve Kırım Tatarlarının son durumu ile haksız yere alıkonulan siyasî tutsaklar konuları ele alındı. Bu kapsamda türlü gerekçeler ve düzmece suçlamalar çerçevesinde işgalciler tarafından alıkonulan siyasî tutsakların yaşadığı sorunlar ele alındı. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Sayın Cumhurbaşkanımızın da katkı ve gayretleriyle üç yıla yakın süren esareti sonrasında haziran ayında hürriyetine kavuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Vekili Sayın Neriman Celal kardeşim ve değerli heyetini milletimizin evinde ağırlıyor olmaktan duyduğum memnuniyetle kendilerine hoş geldiniz diyorum.

Hâlen cezaevlerinde olanlar ile savaş esirlerinin de ailelerine kavuşması için Sayın Cumhurbaşkanımızın gayret ve çabaları devam etmektedir.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını destekleyen Türkiye, aynı zamanda Kırım dahil işgal edilmiş yerlerinin iade edilmesinin uluslararası hukukun gereği olduğunu her platformda savunuyor.

Türkiye; Ukrayna, Gazze ve Lübnan'da devam eden işgalin, savaşın sona ermesini istiyor ve tüm insanlığın geleceği için bölgemizde ve dünyada barışın kalıcı olarak sağlanması hususunda üzerine düşen katkıyı bütün  uluslarası platformlarda kesin bir dille savunuyor.

"60 YAŞ ÜZERİ SİYASÎ TUTSAKLAR HASTA HALLERİYLE RUS MAHKEMESİNE ÇIKARILIYOR"

KTMM Başkan Yardımcısı Celal ise Ukrayna adına Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Celal, işgalciler tarafından Kırım'da çok sayıda eve baskın düzenlendiğini ancak kimi Kırım Tatarının korku duyduğu için bu durumu kimseye iletemediklerini söyledi. Ayrıca Celal, Rus hapishanesine mahkûm edilen Kırım Tatarlarının hastalandığını ve insanî koşullarda olmadıklarını kaydetti. Celal, "60 yaş üzeri siyasî tutsaklar var, onları hasta halleriyle mahkemeye çıkarıyorlar." dedi.

ZOLOTARYOV'DAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Öte yandan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçilği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Nariman Celal'in serbest bırakılmasının umut verici olduğunu belirttiği konuşmasında, Türkiye ve Ukrayna taraflarının çaba sarf etmesi sonucunda Nariman Celal'in esaretten kurtulduğunun altını çizdi.

Zolotaryov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Rus esaretinde bulunan Ukrayna vatandaşlarının kurtarılması başta olmak üzere kararlı destekleri için teşekkür etti.

Görüşme sonunda Nariman Celal ve Yalçın Topçu günün ve görüşmenin anısına birbirlerine hediye takdim etti.